Инвеститорите с портфейли от поне един милион долара залагат на двуцифрени спадове при акциите през следващата година, което отразява най-мечите им настроения от 2008 г. насам, показва проучване на CNBC.  

Общо 56% от участвалите в проучването милионери очакват индексът S&P 500 да се понижи с 10% през 2023 г. Близо една трета прогнозират спад от над 15%. Проучването е направено сред инвеститори с инвестируеми активи за 1 млн. долара или повече.

Милионерите инвеститори също така очакват поевтиняващите акции да намалят тяхното състояние. На въпрос какъв е най-големият риск за личното им състояние през следващата година, най-голям брой (28%) посочват именно пазара на акции.

За последно прогнозите на милионерите инвеститори са били толкова мрачни по време на финансовата криза и Голямата рецесия преди повече от десетилетие.

“Това са най-песимистичните очаквания на тази група инвеститори от финансовата криза през 2008 и 2009 г.,” казва Джордж Уолпър, президент на Spectrem Group, която провежда проучването заедно със CNBC.

Инфлацията, повишаващите се лихви и вероятността от рецесия влияят върху очакванията на заможните инвеститори, казва Уолпър. И въпреки че пазарите се понижиха тази година, като индексът S&P 500 губи около 18%, богатите инвеститори прогнозират още спадове през следващата година.

Мрачните перспективи може да поставят под допълнителен натиск пазарите, тъй като милионерите инвеститори притежават над 85% акциите, собственост на индивидуални инвеститори. Над една трета от милионерите очакват общата им инвестиционна доходност (което включва облигациите и други класове активи, освен акциите) да бъде отрицателна през следващата година. Повечето очакват доходност от по-малко от 4%, което е ниско предвид факта, че доходността по краткосрочните щатски държавни облигации в момента е над 4%.

Много милионери държат кеш и планират да стоят встрани от пазара, поне в обозримо бъдеще. Близо половината (46%) от милионерите инвеститори имат повече кеш в портфейлите си от миналата година, като 17% имат “много повече.”

Милионерите също така са негативно настроени по отношение на икономиката, като 60% очакват тя да е “по-слаба” или “много по-слаба” в края на 2023 г.

Има обаче голямо разминаване при по-младите и по-възрастните милионери. Общо 81% от милионерите милениали очакват активите им да са отчели ръст в края на следващата година, като близо половината (46%) предвиждат увеличение от 10% или повече. За сравнение, повечето (61%) от милионерите представители на поколението, родено след Втората световна война, предвижда спад в активите си през следващата година. Повече от половината от милионерите милениали твърдят, че индексът S&P 500 ще нарасне с 10% или повече през следващата година.

Уолпър казва, че милениалите са израснали във финансов свят с ниски лихви и повишаващи се цени на активите, в който разпродажбите на пазарите обикновено са последвани от бързи възстановявания. По-старите поколения може би помнят света на високата инфлация и повишаващите се лихви от 70-те и началото на 80-те години, когато S&P 500 се понижава в продължение на повече от десетилетие.

“Милионерите милениали никога не са живели в истинска инфлационна среда,” посочва Уолпър. “През целия си бизнес живот те са били свидетели на лихвени проценти, които са управлявани от Федералния резерв. Те никога не са виждали толкова агресивни повишения на лихвите.”

Песимизмът на милионерите оказва ефект и върху възгледите им по отношение на техните финансови консултанти. Повечето от тях казват, че са се консултирали “много малко” или “въобще” със своите финансови консултанти за това как да се позиционират за инфлация. Уолпър твърди, че нивата на одобрение на финансовите консултанти “никога не са падали толкова много и толкова бързо на всички нива на богатство.”

“Те чувстват, че техните консултанти не комуникират добре с тях и не ги подготвят за това как да се справят с инфлацията,” казва Уолпър. “Те не разговарят с тях по въпроса какво означава всичко това за тяхното финансово бъдеще.”

Проучването на CNBC е проведено онлайн през ноември. В него са участвали общо 761 участници, представляващи вземащите финансови решения в техните домакинства. Проучването се провежда два пъти годишно, през пролетта и през есента.