Технологична компания се опитва да помогне на служителите си да стартират новата година на чисто. Или поне с по-празен календар.

Shopify информира служителите си тази седмица, че ще премахне всички насрочени преди това повтарящи се срещи с трима или повече участници и ще наложи “двуседмичен период за охлаждане” преди някоя от тези срещи да може да бъде добавена отново към календарите на служителите.

В съобщението, с което са се запознали от CNN, главният оперативен директор на Shopify Каз Неджатиан също така информира служителите, че компанията за електронна търговия ще възобнови средите без срещи и ще ограничи големите срещи с над 50 души до шестчасов прозорец в четвъртъците.

Ходовете, които Неджатиан описва като “полезно премахване,” имат за цел да помогнат за освобождаването на време на служителите и идват след като много други компании отчетоха рязко увеличение в броя на срещите по време на пандемията.

Като част от изявлението, от Shopify информират, че ще изтрият близо 10 000 събития от календарите на служителите, с което ще разчистят над 76 500 часа.

Промяната също така идва след една трудна година за Shopify. Компанията освободи 10% от служителите си през миналата година, след като призна, че е направила “грешен” залог по отношение на това колко дълго ще продължи породеният от пандемията бум в онлайн търговията.

Премахването на срещите може да направи компанията по-ефективна и в същото време да подобри увереността и настроението на някои служители.

“Никой не се е присъединявал към Shopify, за да седи в срещи,” пише Неджатиан.

Той също така казва, че след изтичането на двуседмичния период служителите трябва да са „наистина критични“ по отношение на това какво се случва в календара им. 

Shopify също така е взела на прицел и това как служителите използват инструментите за комуникация на работното място. От компанията обявиха, че употребата на Slack може да бъде “прекомерна, шумна и разсейваща.”

Занапред Shopify ще раздели вътрешната комуникация между Slack и Workplace, която е собственост на Meta, за да бъде “супер преднамерена” по отношение на това как клиентите получават и споделят различни видове информация.

Компанията също така насърчава служителите да излязат от големи разсейващи вниманието групи в Slack.