Инвазията на Русия в Украйна доведе до рязко поскъпване на зърнените култури в началото на 2022 г., но през последните месеци цените им устойчиво се понижават.

Новата година обаче се очертава като поредния период на нестабилност, пише The Wall Street Journal. 

Фючърсите на пшеницата и соята достигнаха рекордни нива в началото на 2022 г., а тези на царевицата поскъпнаха до най-високите си стойности за последното десетилетие.

Войната в Украйна наруши веригата на доставките, а допълнителен проблем се оказа засушаването в много от водещите производители. 

Сега цените на зърното паднаха близо до нивото, на което се намираха преди година. Спадът следва цялостното облекчаване на цените на суровините - от природния газ до памука и дървения материал.

Повишенията на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и останалите водещи централни банки се очаква да продължат да оказват натиск върху търсенето и дори да доведат до рецесия в някои страни през 2023 г. 

За цените на зърното перспективите са несигурни, защото те зависят много и от войната в Украйна, чийто край засега не се вижда. Руската инвазия блокира износа на зърно от Черноморския регион и доведе до налагането на тежки икономически санкции от страна на западните държави.  

Споразумението, постигнато през юли, позволи безопасния износ на зърнени култури през украинските пристанища, освобождавайки милиони тонове хранителни продукти. През ноември двете страни удължиха споразумението с още 120 дни.

Но сделката остава крехка, а Русия продължава да атакува някои от районите в близост до пристанищата. Износът на зърно от Украйна остава под нивата отпред войната, според данните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Западните страни наскоро поставиха тавани на цените на международните продажби на руски суров петрол, като ходът има за цел да ограничи военните разходи на Кремъл.

 Русия, от своя страна, заяви, че няма да продава петрол и петролни продукти на страните, които се съобразяват с тавана.

Движенията в цените на суровия петрол оказват влияние върху селскостопанските култури, тъй като търсенето на царевица и соя в САЩ произтича отчасти от индустрията на възобновяемите горива.

Царевицата е основната съставка за производството на етанол, докато соевото масло се използва за производството на биогорива. По-високите цени на петрола правят производството на такива горива по-привлекателно, стимулирайки търсенето.

Фючърсите на зърното се изстреляха до исторически нива в първите дни на руско-украинската война. Най-активната търговия с фючърсите на пшеницато на борсата в Чикаго се повиши до рекордно високо ниво от 12.94 долара за бушел през март, надминавайки предишния връх от 2008 г.

Фючърсите на соята също достигнаха рекорд, покачвайки се до 17.69 долара за бушел през юни. Фючърсите на царевицата се покачиха до 8.14 долара за бушел през април, което е най-високото им ниво от 2012 г.

Оттогава зърнените култури загубиха голяма част от тези печалби. В края на миналата седмица царевицата се търгуваше на 6.77 долара за бушел, соята - на 15.22 за бушел, а пшеницата затвори - на 7.93 долара за бушел.

Някои анализатори са на мнение, че цените на зърното ще продължат да се понижават и през 2023 г., на фона на нарастващите лихвени проценти

Китай - водещият световен потребител на зърно, също ще повлияе върху цените на селскостопанските стоки през 2023 г. Страната наскоро заяви, че ще отмени строгите си мерки за контрол на разпространението на COVID-19.

Междувременно, фермерите по света все още се борят с растящите оперативни разходи за торове и земеделско оборудване, което пък оказва възходящ натиск върху цените. 

Цените на торовете отстъпиха от рекордно високите нива, достигнати в началото на 2022 г., но остават доста над средните си стойности за последните пет години.

Природният газ, който е основна суровина за производството на изкуствени торове, поевтиня рязко през последния месец, но все още е по-скъп, отколкото преди година.