Sony и Honda, които през миналата година обявиха създаването на смесено дружество за разработването на електромобили, представиха името на своята нова автомобилна марка - Afeela.

На презентация по време на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас главният изпълнителен директор на Sony Honda Mobility Ясухиде Мизуно представи прототип на първия автомобил на компанията, без обаче да дава много подробности за него.

Колата ще може да се поръчва и дори купува през 2025 г., каза той, но първите доставки за Северна Америка няма да са преди 2026 г. Електромобилът ще се произвежда в един от заводите на Honda.

“В сърцето на това мобилно изживяване е думата ‘чувство,’” каза Мизуно, обяснявайки, че фокусът ще бъде върху усещането и общуването с хората.

Автомобилът ще разполага със системи на Honda, които подпомагат сигурността и шофирането, както и развлекателни и интерактивни системи от Sony, каза Мизуно.

При разработването на автомобила акцентът е поставен както върху софтуера и технологията на потребителския интерфейс, така и върху динамиката и представянето на шофиране.

Над предната броя на автомобила има тесен дисплей, който компанията нарича медийна лента. Той ще позволява на автомобила да показва информация и да общува с хората извън него, посочи Мизуно.

За интериора компанията използва графики от Unreal Engine на Epic Games - компанията, която стои зад играта Fortnite, за да проектира интерфейси за автомобила. Технологията на Unreal Engine се използва и от други автомобилни марки, като General Motors, която я приложи за модела Hummer EV.

Мизуно също така разкри, че автомобилът е оборудван с 45 камери и сензори отвътре и отвън, някои от които засичат състоянието на шофьора с цел подпомагане на бдителността и безопасността.