Въпреки че ще остане над таргета на централната банка, инфлацията би трябвало да започне да отслабва със забавянето на икономическия растеж, пазарът на труда ще отслабва, натискът върху веригата на доставки ще се облекчи, а Европа ще успее да диверсифицира енергийните си доставки.

Развитите икономики ще изпаднат в лека рецесия през 2023 г., според основния сценарий на J.P. Morgan Asset Management.

Въпреки това, случващото се при акции и облигациите изпревари макроикономическите проблеми, които се очакват през 2023 г. и те изглеждат все по-атрактивни, според анализаторите на банката, посочвайки, че са най-въодушевени по отношение на облигациите от повече от десетилетие.

Всеобхватните разпродажби на пазарите на акции оставиха възможността за печалби при някои ценни книжа, които се търгуват при много ниска оценка. От банката смятат, че има възможности при книжата на компании, свързани с климата, и при компании от развиващите се пазари.

От банката имат по-голяма увереност в по-евтините акции, в чиято цена вече са отчетени много лоши новини и които предлагат надеждни дивиденти.

Най-важният въпрос за 2023 г. е дали инфлацията ще спадне със забавянето на икономическата активност

Ако това се случи, централните банки ще спрат да вдигат лихвите, а рецесиите - там, където ги има, вероятно ще бъдат скромни. Ако инфлацията обаче не започне да отслабва, ни очаква по-грозен сценарий, казват от банката.

Според анализаторите на JPMorgan обаче, вече има убедителни знаци, че инфлационният натиск отслабва и това ще продължи и през 2023 г.

Жилищните пазари обикновено са първите, които реагират, когато централните банки натиснат паричната спирачка

За радост, рисковете от дълбока, оглавявана от имотния пазар рецесия, като онази от 2008 г., са малки.

Жилищното строителство е относително ограничено през по-голяма част от последното десетилетие, което означава, че не се очаква пренасищане на пазара, което да свали значително цените, посочват от банката. 

Ефектът от по-високите лихви също така няма да е толкова голям върху притежателите на ипотеки. В САЩ едва около 5% от ипотеките са с плаващи лихви, в сравнение с над 20% през 2007 г.

През 2020 г. лихвата по 30-годишните ипотеки падна до 2.8%, което пък стимулира много хора да рефинансират заемите си. 

Трябва също така да се посочи, че не всеки има ипотечен кредит. Това важи най-вече за по-големите държави в Европа, където по-малко домакинства имат ипотечни кредити, а спестяванията на домакинствата, като процент от БВП, са по-високи, отколкото във Великобритания и САЩ.

От ЕЦБ често предупреждаваха, че нулевите лихви ще бъдат контрапродуктивни заради нивото на спестяванията в региона. 

Европа се справя добре с енергийната криза 

За Европа рисковете не са свързани толкова със срив на имотния пазар, колкото с енергийните доставки, предвид факта, че Русия спря по-голяма част от доставките си през лятото.

Европа успя да напълни газохранилищата си за тази зима, заменяйки до голяма степен руския газ с втечнен природен газ от САЩ. Континентът също така имаше късмета да премине през една много мека есен и в резултат на това влезе в зимните месеци с почти пълни газохранилища.

Китай отваря след COVID, което ще облекчи натиска върху веригите на доставки

Китайската икономика е изправена пред съвсем други предизвикателства предвид блокадите във връзка с COVID-19. Нормализирането й може значително да облекчи нарушенията на веригите за доставки, които допринесоха за нарастването на инфлацията.

Макар че възстановяването на икономическия растеж в Китай може да доведе до повишение на търсенето на суровини в световен мащаб, от JPMorgan смятат, че това би била още една причина за по-ниска инфлация през 2023 г.

Паниката относно инфлацията ще отслабне, а централните банки ще спрат повишението на лихвите

Признаците за забавяща се икономическа активност на Запад и завръщането към пълно производство в Китай би трябвало да облекчат инфлацията през 2023 г. За да е сигурно обаче, че сме се справили с инфлацията, натискът върху заплащането също трябва да отслабне.

Точно тук централните банки сбъркаха като предположиха, че инфлацията ще се окаже “преходна”, тъй като подцениха степента, в която ситуацията на трудовия пазар ще наложи служителите да настояват за по-голямо заплащане.

От JPMorgan, в крайна сметка, преценяват, че в идните месеци ще се появяват признаци, че инфлацията реагира на отслабващата икономическа активност.

Тя може да не намалява толкова бързо към 2%, но от банката подозират, че централните банки с радост ще спрат повишението на лихвите, стига инфлацията да тръгне в правилната посока. 

Предвид спада, който вече беше отчетен при акциите и облигациите, анализаторите на JPMorgan смятат, че макар 2023 г. да се очертава трудна за икономиките, най-лошото, по отношение на пазарната волатилност, е отминало и акциите и облигациите изглеждат все по-привлекателни.