Вземащите политическите и монетарните решения, поне в САЩ и Европа, вече изглежда са се примирили с по-слабия икономически растеж през 2023 г.

Евентуални рецесии ще бъдат кратки, но няма да са безболезнени. Комбинацията от по-нисък икономически растеж, висока инфлация и ограничения в публичните разходи ще бъде трудна както за хората, така и за правителствата.

Социалното неравенство ще бъде тема с непосредствено и нарастващо значение, посочват в прогнозата си за тази година от Deutsche Bank.

По-бавният икономически растеж през 2023 г. няма непременно обаче да означава по-слаби финансови пазари. Всъщност, пазарите може да проявят по-голяма устойчивост през настоящата година, отколкото през 2022 г.

Пазарната волатилност през 2022 г. беше засилена от външни събития и променящите се очаквания около евентуалния размер и скорост на затягането на паричната политика, на фона на висока и трайна инфлация. Централните банки изпитваха затруднения с бъдещите си прогнози.

Объркването на пазарите предизвика резки колебания при доходността по държавните облигации и също така дестабилизира пазарите на акции.

За централните банки и инвеститорите 2023 г. вероятно ще по-лесна. От Deutsche Bank прогнозират, че инфлацията ще отслабне (но ще остане над таргетите на централните банки). От банката се надяват, че глобалните пречки (като геополитика, болести или други фактори) може да бъдат избегнати.

В резултат на това, въпреки че се очакват още повишения на лихвите от страна на централните банки, повишенията при доходността по по-дългосрочните държавни облигации би трябвали да са относително малки от сега нататък.

Най-лошото вече би трябвало да е отминало. За инвеститорите в облигации при доходността и качеството вече няма да има разминаване.

По-стабилните пазари на облигации, от своя страна, би трябвало да помогнат за намаляването на волатилността на пазарите на акции. 2023 г. вероятно ще е приемлива година за акциите, но не и страхотна.

В основата на положителната доходност ще бъде умереното увеличение на съотношението цена/печалба и на дивидентите, но при печалбите на акция няма да има изменение, прогнозират от банката. В тази по-спокойна среда относителните регионални оценки може да станат по-важни.

През 2023 г. може също така да станем свидетели на по-стабилен долар, като бъдещите увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ може би вече са отчетени в значителна степен на пазарите.

Всъщност, еврото може да поскъпне леко в течение на годината, предвид очакванията на анализаторите на Deutsche Bank, че инфлацията ще се понижи по-бавно в еврозоната, отколкото в САЩ.

Разбира се, инфлацията и затягането на паричната политика няма да са единствените неща на фокус през тази година. Китай, например, ще следва различна парична политика.

От Deutsche Bank смятат, че продължаващите местни стимули, в крайна сметка, ще успеят да обърнат икономиката в положителна посока. Възстановяването на китайската икономика, в комбинация с отварянето на страната, означава, че Азия може да отчете една добра 2023 г.

Основна грижа, с големи инвестиционни последици, ще бъде околната среда. Ограничаването на повишението на температурата в световен мащаб до 1.5 градуса по Целзий ще включва големи структурни промени в начина ни на живот, посочват от Deutsche Bank.

Инвеститорите би трябвало да очакват тези промени и могат, посредством ESG инвестициите, да улеснят някои от тях. В прогнозата си от Deutsche Bank посочват две дългосрочни инвестиционни теми: енергиен преход (към по-екологични източници на енергия) и инфраструктура.

Портфейлните мениджъри през 2023 г. трябва да планират всичко това. Всички инвеститори пък трябва да се съобразяват с три основни фактора.

Първо, инфлация, която отслабва, но продължава да бъде висока. Инвеститорите трябва да помислят за частични хеджове срещу това по отношение на класовете активи или теми и сектори.

Второ, очаквания, като цяло, за скромна, но положителна доходност. От Deutsche Bank прогнозират доходност между 4 и 6% доходност при акциите, например. Инвеститорите, които търсят по-висока доходност, може да потърсят алтернативни инвестиции на частните пазари.

Трето, рискът. Въпреки очакванията на Deutsche Bank за по-стабилни финансови пазари през 2023 г., ситуацията остава рискова. Предварителното обмисляне на потенциалните финансови последици може да помогне за защитата на портфейлите, съветват от финансовата институция.