Изминалата година беше отрезвяваща за инвеститорите, които вложиха средства в Tesla Inc и конкурентни стартъп компании за производство на електромобили, които се надаваха да повторят успехите на нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск.

С повишаването на лихвените проценти и навлизането на пазарите в спирала, акциите на много стартъп компании за електромобили поевтиняха значително.

Rivian Automotive Inc, която имаше по-голяма пазарна стойност от Ford Motor Co, след като стана публична компания през 2021 г., изгуби над 70% от стойността си през последната година.

Годината беше още по-лоша за други стартъпи за електромобили. Производителят на електрически микробуси Arrival предупреди, че има пари за по-малко от година.

Lucid Group Inc, която е подкрепена от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, изпитва затруднения с производството на своите луксозни електромобили. Акциите на китайския конкурент на Tesla Xpeng Inc поевтиняха с над 80% от стойността си.

Сега идва трудната част – да бъдат убедени повече потребителите да се включат

Автомобилната индустрия инвестира повече от 1 трлн. долара в революционното преминаване от двигатели с вътрешно горене към електромобили, насочвани от софтуер. От Детройт до Шанхай, автопроизводителите и правителствата приеха потенциала на електромобилите за осигуряване на по-чист и по-безопасен транспорт.

Някои европейски държави и американският щат Калифорния определиха 2035 г. като краен срок за слагането на край на продажбите на нови леки автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Поскъпването на акциите на Tesla Inc, която я направи най-скъпия автопроизводител в света, достигайки пазарна капитализация от 1 трлн. долара през миналата година, смири утвърдени автопроизводители, като Toyota Motor Corp и Volkswagen AG, които преди време нямаха желание за преминаване към производството на електормобили. 

Започвайки от следващата година, вълна от нови електромобили - от пикапи до SUV-та и седанови модели, ще излязат на пазарите по света.

Ръководители от индустрията и анализатори се разминават в очакванията си за това колко бързо електромобилите биха могли да превземат половината от глобалния пазар на електромобили, да не говорим за целия.

В Китай, където е най-големият пазар на автомобили, електромобилите имат около 21% пазарен дял. В Европа близо 12% от всички продажби на автомобили са на електромобили. В САЩ обаче електромобили съставляват едва 6% от пазара на автомобили.

Сред пречките за по-мащабно навлизане на електромобилите, ръководители от индустрията и анализатори посочват недостига на обществена инфраструктура за бързо зареждане и повишаващите се разходи за производство на батерии, предизвикани от недостига на ключови материали, както и несигурността около държавните субсидии, които подкрепяха продажбите на водещи пазари като САЩ, Китай и Европа.

До 2029 г. електромобилите биха могли да съставляват една трета от северноамериканския пазар и около 26% от глобалния, според консултантската компания AutoForecast Solutions.

Продажбите на електромобили вероятно няма да нарастват гладко и постоянно, според президента на AFS Джо Маккейб. Ако през следващата година има рецесия, както много икономисти прогнозират, това ще забави навлизането на електромобилите.

От Wards Intelligence прогнозират, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще съставляват малко под 80% от продажбите в Северна Америка през 2027 г.

През 2022 г. утвърдени автопроизводители, като Mercedes, Ford и General Motors Co, представиха десетки нови електромобили, с които да конкурират Tesla и стартъп компаниите в сектора.

Масовото производството на повечето от тези автомобили започва през 2023 и 2024 г.

До 2025 г. може да има 74 различни модела електромобили, които се предлагат в Северна Америка, казва Маккейб. Той обаче прогнозира, че по-малко от 20% от тези модели може да се продава в по над 50 000 броя годишно.

Автопроизводителите може да се озоват с прекалено много нишови модели и прекалено голям производствен капацитет.

Забавящите се икономики заплашват цялостното търсене на електромобили в Европа и Китай

В първите години на 20-и век се появяват нови автомобилни компании, подкрепени от инвеститори, които се надяват да се възползват от вълната на масова мобилност, на която Хенри Форд и други пионери автомобилната индустрия поставят началото.

До 50-те години световната автомобилна индустрия консолидира и редица марки като Duesenberg изчезват.

Следващите няколко години ще определят дали марките електромобили от 21-ви век ще последват същия път.