Цените на имотите в Швеция отчитат сериозен спад. Бивш гуверньор на централната банка на страната за пореден път предупреди за високите нива на задлъжнялост на домакинствата.

През последното десетилетие цените на имотите отчетоха ръст на фона на ниските лихви по ипотечните кредити. Днес близо половината от тях са с плаващи лихви, а останалите с фиксирани, но за по-кратък период.

Цените на имотите обаче се сриват

Според бившия гуверньор на централната банка на Швеция Стефан Ингвес, заемал този пост от 2006 до 2022 г., това не е изненада.

„Постоянно казвах, че нивата на задлъжнялост в жилищния сектор са много, много високи и че ще настъпи ден, в който ще платим сметката за това. Повтарях, че лихвите ще се повишат и ето, че сега се случва", казва той в предаването Squawk Box Europe по CNBC.

“Това, което се случва сега, беше очаквано – домакиствата ще трябва да плащат по-високи вноски по заемите си“, допълва експертът.

Ефектът на пандемията

По време на пандемията от COVID-19 цените на имотите в Европа отчетоха сериозен ръст. Това поскъпване не подмина и Швеция. Търсенето на нови жилища отчете бум заради желанието на домакинствата да живеят и работят в по-големи пространства.

Средното нарастване на цените спрямо периода преди пандемията (бел. ред. януари 2020 г.) е около 30%, според данни на Nordea Bank. Сега обаче те се понижават, при това доста бързо.

„Към ноември цените на жилищата в Швеция са се понижили с 13% спрямо пиковите стойности, отчетени през февруари 2020 г. Това е най-голямото и бързо понижение на цените от икономическата криза през 90-те години на миналия век“, обявява в интервю за CNBC Густав Хелгенсон, анализатор в Nordea.

Според данни на финансовата компания Valueguard, цените са паднали с 15% в месеците от март и ноември на миналата година.

Действията на централната банка

През февруари 2022 г. от Riksbank обявиха, че ще запазят политиката си на нулеви лихви непроменена. От централната банка прогнозираха, че лихвите ще бъдат повишени евентуално през втората половина на 2024 г.

Само три месеца по-късно от банката промениха намеренията си и предприеха първото повишение на лихвите – до 0.25 пр. п.

В следващите месеци последваха нови увеличения – до 0.75 пр. п. през юли, до 1.75% през септември и до 2.5% през ноември.

Според икономистите, тази промяна в политиката е изненадала мнозина и това е предизвикало силен спад на пазара на имоти.

20-25% спад в цените на имотите?

Очакванията са, че през февруари централната банка ще повиши лихвите до 3%, което може да доведе до ново поевтиняване на имотите.

Според прогноза на Nordea Bank, понижението може да достигне до 20% от пика на цените.

Подобно мнение изказват и от Националния институт за икономически изследвания. Оттам прогнозират, че имотите ще поевтиняват и през следващите месеци и че понижението ще спре към края на 2023 г., при стабилизиране на лихвените нива.

Главният икономист на SEB Йенс Магнусен казва, че има риск от понижение до 20-25% от върха и имотите могат да се върнат на нивата от преди пандемията.

Швеция не е единствената европейска държава, в която се очаква срив на този пазар. Наскоро подобно предупреждение отправиха и от Deutsche Bank.