Какво точно е рецесията и как ще се отрази на спестяванията и инвестициите ни? Това беше темата на личния финансов консултант Стойне Василев по време на участието му в събитието Invest Pro.

Рецесията е спад на вътрешния брутен продукт в две поредни тримесечия, като в Щатите тя е обвързана и с други показатели - спад на доходите, промишленото производство и продажбите на дребно.

Рецесията, според Василев, е неизбежна част от стандартния бизнес цикъл. Ако тя продължава повече от 2-3 години или е налице по-голям спад на БВП, тогава говорим за депресия.

Как ще ни се отрази рецесията?

„Много хора в подобни периоди остават без работа“, посочва Василев и допълва, че в тежките за икономиката години заплатите, допълнителните стимули и бонуси се орязват и замразяват.

По време на рецесия е налице спад в производството и търговията. Цените на имотите започват да падат по много причини, но най-вече заради увеличението на лихвите по кредитите.

Хората отлагат големите покупки, като жилище, нова кола и т.н. Бизнесите пък паузират покупката на сгради, машини и оборудване.

Василев припомня, че последната рецесия в ЕС и САЩ е през 2020 г., като тя е изключително кратка. Породена е от пандемията от COVID-19 и поразява много сектори – транспорт, туризъм, имоти и други.

Исторически погледнато, рецесиите продължават около 7-8 месеца.

Как да подготвим личните си спестявания и инвестиции за рецесията?

Експертът е на мнение, че по време на рецесия можем да потърсим допълнителни доходи от различни източници, включително и инвестиции. Според него дори и минимални по размер инвестиции от по 100 или 200 лева на месец могат да ни носят допълнителни пари.

Василев споделя и собствения си опит - през 2022 г. е инвестирал в дивидентен борсово търгуван фонд (ETF), през платформи за споделено финансиране на имоти и ипотечни кредити, както и в една от големите петролни компании, чийто акции отчетоха сериозен ръст през 2022 г.

Експертът посочва, че в семейството му се следи изкъсо месечният бюджет, тъй като личната им инфлация в последната година възлиза на около 30%. Той и съпругата му са увеличили аварийния си фонд двойно спрямо година по-рано и са замразили големите разходи през последните месеци.