Microsoft обяви, че ще освободи 10 000 свои служители до 31 март, тъй като се готви за по-слаб ръст на приходите.

Компанията има отчисления в размер на 1.2 млрд. долара за финансовото второ тримесечие, което ще доведе до отрицателен ефект в размер на 12 цента върху печалбата на акция.

Alphabet, Amazon и Salesforce са сред технологичните компании, които обявиха съкращения в последните седмици.

Свиването на работната сила идва, след като търсенето за облачни изчисления и услуги в сферата на сътрудничеството нарасна заради насърчаването на работата у дома в условията на COVID-19.

Повишаващите се цени накараха компаниите да бъдат по-внимателни относно технологичните разходи, което навреди на перспективите пред акциите на технологичните компании, които се представяха по-добре от останалите пазарни сектори година след година.

Сега Microsoft и нейните конкуренти си правят равносметка. През юли компанията обяви, че ще съкрати по-малко от 1% от служителите си, а през октомври потвърди допълнителни съкращения, засегнали по-малко от 1 000 служители.

“Сигурен съм, че Microsoft ще излезе от тази ситуация по-силна и по-конкурентна,” казва главният изпълнителен директор Сатя Надела в обръщение към служителите.

Предприетият от компанията ход ще намали служителите ѝ с по-малко от 5%, а някои от тях ще разберат още тази седмица дали губят работата си, пише той.

Акциите на Microsoft поевтиняха с близо 2% във вчерашната сесия - до 235.81 долара за брой.

Съкращенията ще засегнат всички екипи и локации, като ефектът ще е по-голяма върху продажбите и маркетинга, отколкото върху инженерните позиции, е заявил говорител на компанията пред CNBC.

Служителите в САЩ, които имат право на придобивки, ще получат обезщетение над пазарните нива, както и шест месеца здравно осигуряване, и акции на компанията, заедно с 60-дневно предизвестие, информира Надела.

С обявените от Microsoft съкращения броят на служителите, които големите технологични компании освободиха в последната година, надхвърля 60 000 души. 

Сред по-големите съкращения са тези в Amazon (18 000), Meta (11 000), Salesfoce (7 000), Twitter (3 700), Tesla (6 000), Robinhood и Stripe (по 1 100) и Shopify (1 000). 

И макар положението във всяка компания да се различава, повечето от тези, които обявиха съкращения, посочват макроикономическите условия и вероятността от рецесия като причина за „затягане на коланите“.

Един от недооценените фактори обаче е с колко бързи темпове технологичните компании увеличаваха броя на служителите си през последните две години.

Apple е голямото изключение в случая. Компанията не увеличи значително темповете си на наемане на нови служители през последните две години и засега не е обявявала съкращения.

През последните няколко години наемането на нови служители от страна на Apple запазва темпа си на растеж от 2016 г. насам. Към септември 2022 г. компанията е имала 164 000 служители.

Техният брой обаче нараства само с 6.5%, в сравнение със същия период през 2021 г., което означава реален ръст от 10 000  служители.