Щатските гранични служби отчитат серизно нарастване на нелегалните опити за внос на яйца и птиче месо, на фона на серизното нарастване на цените в САЩ.

Според официални данни, контрабандата на месо и яйца се е увеличила със 108% в периода 1 октомври - 31 декември 2022 г. спрямо сравнимия период година по-рано.

През декември най-голямо повишение в цената на яйцата в страната се отчита в Аризона, Невада и Ню Мексико, според Datasembly, която събира данни в реално време от 200 големи вериги супермаркети в САЩ, включително Walmart, Kroger и Target.

Днес кора с 12 яйца се продава на 64% по-висока цена в гореизброените щати спрямо година по-рано. Това е доста повече от нарастването с 18% в Орегон, Калифорния и Вашингтон, пише Fox Business.

Средната цена на 12 яйца от клас А в национален мащаб през ноември е 3.59 долара, или около 6.50 лева, преизчислено през курса за деня на Българска народна банка. Година по-рано обаче стойността им е 1.72 долара, или 3.10 лева.

Яйца в суров вид е забранено да се внасят от Мексико в САЩ. В случай че забравите да ги декларирате, може да ви бъде наложена глоба от до 10 000 долара.

Това обаче не е първият случай за контрабанден внос на храни в последните месеци, на фона на високата инфлация, причинена от ръста в цените на петрола и храните.

Наскоро контрабандният внос на лук във Филипините също се превърна в новина. Цената на зеленчука в страната вече е 11 долара, или близо 20 лева за килограм.