Над 500 милиона туристи посещават Европа всяка година, но в коя от нейните 44 държави избират да отидат?

Консултантската компания GlobalData анализира цифрите, за да отговори на въпроса коя е най-посещаваната държава в Европа.

Франция често заема първото място през годините, като днес е на път да си върне титлата.

Коя е най-посещаваната страна в света?

Преди пандемията от COVID Франция е най-посещаваната страна в света, привличайки 88.1 милиона души през 2019 г., според GlobalData.

През 2022 г. страната се радва на 66.6 милиона международни посетители, съобщава Euronews.

Pixabay

„Франция е популярна не само сред европейските пътешественици – особено от Обединеното кралство, Германия и Белгия, но и сред посетители от по-далечни страни, включително Китай и Съединените щати,“ казва Хана Фрий, анализатор по пътувания и туризъм в GlobalData.

Броят на международните посетители в страната се очаква да нараства с годишен темп от 12.1% между 2022 г. и 2025 г.

GlobalData прогнозира, че Франция ще привлича приблизително 93.7 милиона международни пътници годишно до 2025 г., затвърждавайки титлата си на най-посещаваната държава в света.

Защо Франция е популярна туристическа дестинация?

Една от най-привлекателните й черти е нейният транспорт, според GlobalData. Пътуването между големите градове е сравнително лесно, с изобилие от високоскоростни влакови връзки. Франция е добре свързана и с други европейски страни чрез жп транспорт.

Нови спални влакове, които ще бъдат пуснати тази година, ще превозват пътници от Париж до Виена, Берлин и Милано, докато през 2024 г. столицата на Франция ще бъде свързана и с Барселона.

Австрия в 20 снимки и факти

Коя е втората най-популярна държава в света?

Испания се приближава до Франция в класацията на най-посещаваните страни в света.

Докато всички държави отбелязват рязък спад на посетителите по време на пандемията от COVID-19, Испания успява да измести Франция от първото място, посрещайки 26.3 милиона туристи.

До 2025 г. се очаква Испания да привлече 89.5 милиона международни посетители, според GlobalData.

„Посещенията на Франция и Испания ще растат през идните години, като фестивалите, културата и гастрономията са голяма притегателна сила за туристите“, казва Фрий.

„И двете страни имат какво да предложат със собствените си уникални култури, кухни и атмосфера. И двете страни са с разнообразен ландшафт, като всяка от тях разполага със собствена уникална брегова ивица,“ допълва експертът.