Акциите на компаниите от Adani Group са изгубили близо 45 млрд. долара от пазарната си стойност за по-малко от две сесии, след като разпродажбите, предизвикани от доклад на щатската компания Hindenburg Research, се задълбочиха днес.

Сривът поставя под натиск Гаутам Адани - най-богатия човек в Азия, тъй като намалява личното му състояние и заплашва да влоши инвеститорските нагласи по отношение на предложената от неговата компания Adani Enterprises Ltd. емисия акции на стойност 2.5 млрд. долара.

Някои акции на компании от групата, като тези на Adani Green Energy и Adani Total Gas, поевтиняха с по 20% днес. Adani Enterprises пък губи 9.7%. Компаниите от групата на Adani вече изгубиха 12 млрд. долара от пазарната си стойност в сряда, а индийските пазари бяха затворени вчера.

Новата година започна лошо за акциите на Adani, които бяха сред най-добре представящите се в Азия през 2022 г. Книжата на Adani Enterprises поскъпнаха с над 3 600% в последните пет години и заедно с ръста в цената на акциите на други компании от групата, направиха Гаутам Адани най-богатия човек в Азия.

Hindenburg обаче не е първата компания, която изказва опасения относно групата. От CreditSights - подразделение на Fitch Group, обявиха през август, че конгломератът е “свръхзадлъжнял”. 

Hindenburg публикува своя доклад на 24 януари, като в него има твърдения за корпоративни злоупотреби, установени след двегодишно разследване на компаниите на бизнесмена. 

От Adani Group обявиха, че ще предприемат съдебни действия след “зловредния и непроверен” доклад. От Hindenburg заявиха в Twitter, че стоят зад своя доклад и че евентуални съдебни действия срещу компанията биха били безпочвени.