Нова книга събира къщи в гори от целия свят - от малки къщички върху дървета до експериментални природосъобразна архитектура, дори в центъра на града.

Много от дизайнерите, включени в книгата „Да живееш в гората", са се върнали в миналото, за да построят домове за бъдещето, вдъхновени от фолколора, културата на коренното население, народната архитектура или самата земя".

По този начин те слагат едно ново начало на зеленото строителство, „преформулирайки начина, по който живеем в природата“.

Ето някои от най-впечатляващите горски жилища в света: 

1. Circle Wood, 2020 г., Изабелин, Полша 

Построена в гора недалече от Варшава и в близост до националния парк Кампинос, тази дървена къща с кръгла форма разполага с високи тавани, балансирани от по-малки стаи, които са разпределени от едната ѝ страна.

Полската архитектурна компания Mobius Architekci проектира тераса с тревен покрив от другата страна, използвайки дворна градина и борови дървета, които поддържат връзката между гората и къщата.

Архитектът Пшемек Олчик първоначално си е представял структурата като огромен дървесен ствол, издълбан в заобикалящ го горист заслон.

2. Holiday Home, 2020 г., Тингветлир, Исландия 

Гъстата гориста местност и парцелът на хълм правят този проект особено предизвикателен. Исландската архитектурна компания KRADS проектира основи, които следва формата на хълма в три равнини, така че да паснат на вулканичния терен.

Мястото на къщата в Националния парк Тингветлир е избрано така, че да се слее с пейзажа, докато в същото време предлага гледки към езеро и планини, със зелен покрив, който отразява очертанията на хълма.

3. Forest House, 2017 г., Банкок, Тайланд

Една сграда не е необходимо да бъде заобиколена от дървета, за да бъде дом в гората. Тайландската архитектурна компания Shma проектира тази зелена структура в сърцето на Банкок като експериментална концепция, която подобрява качеството на въздуха и противодейства на бързата урбанизация.

Forest House предоставя поглед към един от начините за вкарване на природата в гъсто населения градове. Сградата разполага с множество покривни повърхности, на които са засадени над 120 дръвчета, създаващи гора, която предоставя и естествен параван пред гледащите към улицата спални.

Дръвчетата включват повече от 20 местни вида, подбрани заради минималните им изисквания за вода и форма, които позволяват възможно най-много растителност на място.

4. Woodnest, 2020 г., Одда, Норвегия

Норвежките архитекти Helen & Hard проектират къща върху дърво, която се извисява на 6 метра над земята, върху стръмен хълм, спускащ се към залива Хардангерфиорд. Използвайки норвежките архитектурни традиции, компанията също така експериментира с нови начини за работа с дърво.

До къщата се достига по мост, а тя е построена около ствола на живо дърво. Отвън къщата е облицована с необработени дървени керемиди, формиращи защитна обвивка, която с времето се слива с гората.

5. Casa Bautista, 2019 г., Кинтана Ро, Мексико 

Този съвременен дом, проектиран от архитктурното студио Productora, създава усещането на неизползвана промишлена сграда, която гората обгръща. Къщата се намира на тясна ивица от Ривиера Мая и е скрита в джунглата на буферна зона, заобикаляща биорезервата Сиан Каан.

Къщата във формата на буквата Г се намира точно до дърветата на плажа. За да се минимизират пораженията за заобикалящата среда, къщата е изградена върху повдигнати основи, което разкрива гледки от нея към морето.

6. Sirena House, 2020 г., Санта Тереза, Коста Рика 

Костариканските архитекти Studio Saxe проектират поредица от шатри с общ покрив, за да може този крайбрежен имот да се слее със заобикалящата го джунгла.

Всяка от стаите разполага със стъклени врати на две или три от стените си, което позволява циркулацията на морския бриз, а зеленият дизайн минимизира използването на енергия, което прави този проект "пионер в устойчивата тропическа архитектура", според книгата.

7. Casa Mirador, 2021 г., Пичинча, Еквадор 

Еквадорската архитектурна компания RAMA Estudio проектира структура с метална рамка, която е надвиснала над хълм, използвайки минимална основа, така че да се избегне въздействие върху земята отдолу.

Изработката и монтажът на сглобаемата конструкция, която разполага със зелен покрив за изолация, отнема по-малко от три месеца.

8. Niliaitta, 2020 г. Кивиярви, Финландия

Заобиколена от борове във финландския национален парк Саламаярви, тази постройка в черен цвят е кацнала върху една стоманена колона, предлагаща малко по-различен вариант на традиционните дървени колиби в Лапландия.

Финландските архитекти Studio Puisto я проектират така, че земята да бъде засегната възможно най-малко, докато в същото време отдават почит на региона, предлагайки нова интерпретация на повдигнатите колиби, които имали за цел да предпазват храната от диви животни.

Защитена от гората постройка е разположена така, че да се избегне изсичането на дървета, а с течение на времето гората може да възстанови площта под нея.