Boeing 747 - оригиналният и според мнозина най-добре изглеждащ "Джъмбо джет", революционизира пътуването по въздуха, но по-ефективните самолети с два двигателя слагат край на продължилото му пет десетилетия царуване като "Кралица на небесата".

Последният търговски Boeing Джъмбо джет ще бъде доставен през тази седмица на авиокомпанията Atlas Air и използван за товарни полети - 53 години, след като разпознаваемият силует на 747 привлича вниманието като пътнически самолет на Pan Am.

"На земята е величествен и внушителен. А във въздуха е изненадващо пъргав," казва Брус Дикинсън, фронтмен на Iron Maiden, който пилотира самолет 747 на име Ed Force One по време на турне на британската хеви метъл група през 2016 г.

747 е проектиран в края на 60-те години, за да задоволи търсенето на масови пътувания като първия широкофюзелажен самолет, а носът и горната му палуба се превръщат в най-луксозния клуб над облаците.

"Това беше самолетът, който запозна средната класа в САЩ с летенето," казва главният изпълнителен директор на Air France-KLM CEO. "Преди 747 средностатистическото семейство не можеше да лети от САЩ до Европа на достъпни цени," казва Смит пред Reuters.

Когато първият 747 излита от Ню Йорк на 22 януари 1970 г., след забавяне поради проблем с двигателя, той увеличава капацитета на местата за пътници повече от два пъти - до 350-400, и променя дизайна на летищата.

"Това беше самолетът за хората, който наистина осигури възможността пътническите полети да се превърнат в един масов пазар," казва историкът Макс Кингсли-Джоунс.

Начинът, по който е създаден самолетът, се превръща в авиационен мит

Основателят на авиокомпанията Pan Am Хуан Трип иска да намали разходите, като увеличи броя на местата. По време на риболов той предизвиква президента на Boeing Уилям Алън да създаде нещо, което да засенчи модела 707.

Алън поверява тази задача на легендарния инженер Джо Сътър. Само 28 месеца са необходими на екипа на Сътър, за да разработи 747 преди първия му полет на 9 февруари 1969 г.

Въпреки че впоследствие се превръща в златна кокошка, първите години на 747 са изпълнени с проблеми, а разходите за разработването на модела в размер на 1 млрд. долара почти довеждат до фалит Boeing, която смята, че бъдещето на въздушния транспорт е в свръхзвуковите самолети.

След лошия период по време на петролната криза през 70-те години, разцветът на самолета настъпва през 1989  г., когато Boeing представя 747-400 с нови двигатели и по-леки материали, което го прави идеален за нарастващото търсене на полети през Тихия океан.

"747 е най-красивият и лесен самолет за приземяване. Сякаш приземяваш кресло," казва Дикинсън, който е и председател на компанията Caerdav.

Същата вълна на иновации, която изпраща 747 в небето, предвещава и неговият край, тъй като технологичният напредък прави така, че реактивните самолети с два двигателя да постигнат неговия пробег и капацитет при по-ниски цени.

Въпреки това 777X, който се очаква да заеме мястото на 747 на върха на пазара на реактивни самолети, няма да бъде готов поне до 2025 г. заради забавяния.

"По отношение на впечатляващи технологии, страхотен капацитет, страхотна икономия - 747, за съжаление, изглежда остарял до 777X," казва управляващият директор на AeroDynamic Advisory Ричард Абулафия.

Въпреки всичко, най-новата версия 747-8 се очаква да краси небето години наред, най-вече за товарни превози, след като надживя двуетажния пътнически самолет на Airbus A380.

Последната доставка на 747 оставя въпроси относно бъдещето на огромния, но в момента недостатъчно използван завод в Еверет, близо до Сиатъл, докато Boeing изпитва затруднения след пандемията от COVID-19 и кризата около безопасността на 737 MAX.

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун е казвал, че компанията може да не проектира нов самолет в следващото поне десетилетие.

"Това беше едно от чудесата на съвременната индустриална епоха," казва Абулафия, "Сега обаче не е епохата на чудесата, а на икономиите."