Повечето хора са късметлии, ако доживеят до 100 години, но две жени успяват не само да преминат далеч отвъд тази възраст, но и да се наредят сред най-възрастните хора в света. И двете са от Франция.

Жан Калман е смятана за най-възрастния човек в света, като успява да доживее до 122 години. Наскоро френска монахиня на име сестра Андре беше най-възрастният човек в света до смъртта си на 17 януари, когато почина на 118 години.

Трудно е да се отличи какво точно помага на хората да живеят до над 100 години, предвид различното поведение на супер столетниците, казва Жан-Мари Робин - експерт демограф, който изучава отношенията между здравето и дълголетието. 

Има обаче определени фактори, които може би дават предимство на Франция по отношение на дълголетието, казва Робин, който също така е директор Изследвания в Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция (INSERM).

Ето някои от причините, поради които някои хора от Франция получават повече години живот:

1. Образованието е безплатно

“Най-образованите хора имат най-голяма продължителност на живота,” казва Робин. “Те ценят повече дълголетието и доброто здраве. Те имат по-добри познания относно това какво да правят и да не правят, за да бъдат здрави.” 

По-образованите хора също така разбират по-добре кои храни да консумират за дълголетие и кои упражнения да включат в ежедневието си, за да запазят здравето си добро за по-дълго време, казва Робин.

2. Достъпът до здравеопазване е безплатен

Страните с най-голяма продължителност на живота, в това число Франция, Япония и Дания, предоставят безплатно здравеопазване. 

“А това е важна разлика,” казва Робин, когато се сравнява продължителността на живота в различните държави, “а тук страни, като Великобритания, САЩ и Нидерландия, изостават.”

3. По-добър избор на храни

Жителите на Южна Франция, където са родени Жан Калман и сестра Андре, се придържат към средиземноморската диета, казва Робин.

При този начин на хранене с предимство са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, морските храни и здравословните мазнини, като в същото време се ограничава или премахва консумацията на червено месо, млечни продукти и захар.

Ако сравните Северна с Южна Франция, има две години разлика в продължителността на живота, което отчасти се дължи на начина на хранене. Времето също е важен фактор, тъй като зимите и летата в Южна Франция не са толкова тежки, колкото на север, допълва той.

По отношение на начина на хранене в други държави, Робин казва, че “хората консумират прекалено много мазнини и сол.”