Норвежкият държавен инвестиционен фонд, който управлява активи на стойност 1.3 трилиона долара, отчита рекордни загуби през миналата година.

Лошият резултат, според ръководството му, се дължи на много необичайните пазарни условия, пише CNBC.

Government Pension Fund Global, който е сред най-големите инвестиционни фондове в света, завършва 2022 г. със загуба от 1.64 трилиона норвежки крони, равняващи се на 164 млрд. долара.

Фондът отчита отрицателна доходност от 14.1%. Резултатът обаче е по-добър с 0.88% от неговия бенчмарк индекс.

“Пазарите бяха повлияни от войната между Русия и Украйна, високата инфлация и повишението на лихвите. Това се отрази както на пазара на акции, така и на облигациите“, заявява главният изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management Николай Танген.

По негови думи всички сектори в икономиката, освен енергийния, отчитат загуби през годината.

Предходната най-голяма загуба на фонда е от 633 млрд. крони, или около 63 млрд. долара. Тя е регистрирана през 2008 г., като спадът е от 23% за 12 месеца.

Фондът е създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира част от приходите от петрол и газ на Норвегия. Днес той има вложения в 9 338 компания в 70 различни държави.

Справка на Darik Business Review показва, че към края на 2022 г. фондът няма инвестиции в България. Вложения са направени в 33 европейски държави, сред които Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия и други.

От 1998 г. до днес фондът има средногодишна доходност от 5.7%.