Повече от четири години след като напуснаха компанията, основателите на Instagram се завръщат в играта с ново приложение.

Кевин Систрьом и Майк Крийгър обявиха старта на Artifact . приложение, което обещава “персонализиран новинарски фийд”, зад който стои изкуствен интелект.

В пост в Instagram Крийгър обяви, че заедно със Систрьом “работят с талантлив екип” от повече от година за пускането на услугата. “Постепенно допускаме хора, докато се разрастваме,” написа Крийгър. Вчера е сложено началото на списък с чакащи за присъединяване.

За разлика от Instagram, приложението се фокусира повече върху статии, отколкото върху снимки. Artifact ще препоръчва съдържание въз основа на интереси и ще позволява дискусии с приятели, според изданието Platformer, което първо информира за старта на новата услуга.

Основният фийд ще показва популярни статии от големи медийни организации до по-малки блогъри, а потребителският фийд ще става по-персонализиран - в зависимост от това, което избират потребителите.

Пускането на новия продукт идва в период на подновена активност в света на социалните медии. На фона на несигурността около Twitter при новия собственик Илон Мъск, редица по-нови услуги набират скорост, помагайки на потребителите да получават новини и лични актуализации.

Междувременно, възходът на TikTok продължава да кара многобройни приложения, в това число и Instagram, да копират функционалностите му.

От Platformer описват Artifact като “TikTok за текст” и евентуално “дори като изненадваща атака срещу Twitter.”

След като пускат Instagram заедно през 2010 г., Систрьом и Крийгър продават приложението на Meta за 1 млрд. долара през 2012 г.

Двамата напуснаха Instagram през 2018 г., като тогава се появи информация за напрежение между тях и главния изпълнителен директор Марк Закърбърг относно посоката на приложението и желанието му то да бъде приобщено още повече към Facebook.

След това Систрьом и Крийгър създават компания, фокусирана върху социални приложения на бъдещето, според Platformer. Artifact е първият продукт на тяхното ново бизнес начинание.