Китайски учени са клонирали успешно три „супер крави“, способни да произвеждат необичайно голямо количество мляко.

Това съобщават държавните медии в страната, приветствайки новината като пробив за китайската млечна индустрия и намаляване на зависимостта й от вносни породи.

Трите телета, отгледани от учени от Северозападния университет за селскостопански и горски науки и технологии, са родени в района на Нинся в седмиците преди лунната Нова година на 23 януари, съобщава Ningxia Daily.

Те са клонирани от високопродуктивни крави от Холщайн-фризийската порода, произхождаща от Холандия.

Избраните животни са способни да произвеждат 18 тона мляко годишно или 100 тона през целия си живот, съобщава CNN.

Това е почти 1.7 пъти повече от количеството мляко, произведено от обикновена крава в Съединените щати през 2021 г., според Министерството на земеделието на САЩ.

Първото от клонираните телета е родено на 30 декември чрез цезарово сечение поради сравнително големия му размер от 56.7 килограма, съобщава служител пред Technology Daily.

Учените са създали 120 клонирани ембриона от ушни клетки на високопродуктивните крави и са ги поставили в сурогати.

Джин Япинг, водещият учен на проекта, нарича раждането на „супер кравите“ „пробив“, който позволява на Китай да запази най-добрите крави „по икономически осъществим начин“, съобщава държавният вестник Global Times.

Само 5 от 10 000 крави в Китай могат да произведат 100 тона мляко през живота си, което ги прави ценен ресурс за разплод. Но някои от тях не се идентифицират изобщо, което затруднява отглеждането.

Около 70% от млечните крави в Китай се внасят от чужбина, според Global Times.

„Планираме до две-три години да изградим стадо, състоящо се от над 1000 супер крави, като солидна основа за справяне с зависимостта на Китай от животни зад граница и решаване на проблема с прекъсванията във веригата за доставки“, казва Джин.

В много страни, включително Съединените щати, фермерите размножават клонинги с конвенционални животни, за да добавят желани качества, като висока производителност или устойчивост на болести, в генофонда.

Китай постигна значителен напредък в клонирането на животни през последните години. Миналата година местна компания създаде първия в света клониран арктически вълк.

През 2017 г. китайски учени съобщиха, че са произвели клонирани говеда с повишена резистентност към туберкулоза, която е риск за тези животни в много страни по света.