Ще променят ли новите технологии пчеларството и в каква посока? Ще се преборим ли с високата смъртност при пчелите? Как да сме сигурни, че медът, който купуваме, е истински?

С тези и други въпроси екипът ни се обърна към Владимир Василев - съосновател на Истински мед и търговски директор в компанията.

Той е сериен предприемач с опит в различни индустрии - ИТ, Образование и Дигитална реклама. Към момента управлявала търговската дейност на компанията в България и Румъния и е член на Съвета на директорите.

Пчеларството е занаят, който се практикува от хилядолетия. Могат ли новите технологии да го променят и в каква посока?

Пчеларството е класически занаят в България, който най-често се предава от поколение на поколение. Този принцип обаче го прави и доста консервативен сектор, с ниско ниво на иновация.

Както последните десетилетия показват, аграрният сектор има нужда от технологични иновации, за да може да се развива. И именно защото останалата част от земеделието вече се е модернизирало, пчеларството също е нужно да се адаптира към новите условия.

Посоката, в която технологията може да подобри пчеларството, е най-вече като метод за по-ефективно стопанисване на пчелните колонии и тяхното опазване през цялата година.

Сред основните проблеми в сектора е липсата на навременна информация за състоянието на един кошер и прецизни данни за случващото се с колонията. Нашата компания си е поставила за цел именно това - да предостави безпрецедентни данни на пчеларите, за да могат те ефективно и навременно да реагират.

Високата смъртност на пчелните семейства е проблем от много години насам. Могат ли иновациите да намерят решение за него?

Смъртността при пчелите е сред големите проблеми за сектора, но той се корени в микс от комплексни фактори. Това прави трудно за пчеларите да идентифицират точните причини и да вземат навременни действия.

Нашата цел е чрез комбинация от сензорни устройства, аналитични алгоритми и данни в реално време да улесним този процес на оценка.

Иновациите в сектора са задължителни, за да можем да решим основния проблем не само на пчеларството, а и на целия аграрен сектор, а именно намаляването на опрашителите.

Нараства ли интересът на потребителите към истинския качествен мед и как могат да са сигурни, че купуват такъв?

В нашата култура медът е символ на здраве, благоденствие и дори радост. Той е продукт, който ние асоциираме с хубави поводи, като сватба, кръщене и посрещане на гости.

Но в последните години тази връзка с продукта е компрометирана от наличието на некачествен продукт и съмнението за фалшификация. Тази скептичност обаче не е неоправдана, защото медът е третата най-фалшифицирана храна в света.

В Истински мед работим, за да върнем доверието в меда. За да го постигнем, променяме модела на закупуване и дистрибуция. Медът в нашата платформа е закупен от селектирани пчелари, тестван е в лаборатория, преди да бъде пакетиран в сертифицирани фабрики.

Този процес на прозрачност и проследяемост е задължителен в модерната търговия с храна. Освен това, вместо да правим купажни партиди, медът в един буркан Истински мед е само от един пчелар, от само една реколта.

Това му дава автентичен вкус и гаранция, че ще бъда ви напомни за детството.

Разкажете ни повече за програмата за корпоративни клиенти „Осинови кошер“.

Програмата „Осинови кошер“ за корпоративни клиенти, по подобие на тази за крайни клиенти, има основна цел да предостави качествен продукт и ценни за клиентите услуги.

В нея компанията подкрепя местен производител, получава Истински мед според своите нужди, опцията да посети кошера си с целия екип и възможността да бъде част от нашата общност.

От 2020 г. насам над 150 компании са се включили и над 30 000 от техните служители, партньори и клиенти са се докоснали до света на пчелите с различните ни услуги и проекти.

През тази година правим следваща стъпка в развитието на програмата, като с помощта на известна консултантска компания ще устойностим ефекта от осиновяването на кошер по ESG методология, за да могат нашите клиенти да имат реални измерители за тяхната подкрепа. Това е прецедент в пчеларската индустрия.

Каква част от продукцията на пчеларите, с които работите, се продава на българския пазар и каква - зад граница?

100% се добива, произвежда и дистрибутира в България към момента. Нашата цел в последните години беше да създадем устойчив пазар в страната и да повишим консумацията на меда = течното злато!

Миналата година Bee Smart Technologies дебютира на Българската фондова борса в сегмента BEAM. Кои бяха основните инвестиционни проекти, към които насочихте набраните средства?

Основният проект е разрастването на платформата на международните пазари. Средствата, набрани на BEAM, се използват за създаването на локални екипи, включването на пчелари от други държави и установяването на бизнес операциите на място.

Пазар, на който имаме най-сериозно развитие от края на миналата година, е Румъния, където успешно включваме първи клиенти.