Индексите на Уолстрийт регистрираха понижения в последната борсова сесия, повлияни от разпродажбите в технологичния сектор и агресивните коментари от страна на Федералния резерв по отношение на лихвите и борбата с инфлацията. 

Широкият индекс S&P 500 падна с 1%, Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0.62%, а Nasdaq регистрира спад от 1.6 на сто. 

Google обяви пускането на своя нов чатбот с изкуствен интелект Bard, който има за цел на конкурира ChatGPT на OpenAI, но инвеститорите изглежда не бяха впечатлени от новината. Книжата на Alphabet, компанията майка на Google, поевтиняха с близо 8% в сряда.

Настроенията в технологичния сектор се влошиха допълнително от коментарите от страна на Федералния резерв. Кристофър Уолър, който е един от членовете на борда по монетарна политика на централната банка, предупреди за предстоящата „дълга борба“ за ограничаване на инфлацията, която може да изисква лихвените проценти да останат високи за по-дълго време.

В същия тон беше и изказването на президента на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс, който заяви, че Фед „трябва да направи повече“, за да охлади инфлацията.

Междувременно, доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от водещи световни валути, отстъпи с 0.14% в сутрешната търговия. Еврото поскъпна в сутрешната търговия до ниво от 1.0736 спрямо долара. 

На стоковите пазари тази сутрин цената на петрола остана стабилна, след като вчера стана ясно, че петролните запаси в САЩ са достигнали най-високото ниво от юни 2021 година насам. Това беше изтълкувано като предупреждение за евентуален спад в потреблението на горива в най-голямата световна икономика, на фона на очертаващото се икономическо забавяне. 

Това неутрализира позитивния ефект от засилването на търсенето в Китай, който постепенно се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от COVID-19. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол останаха почти без промяна спрямо вчерашните си нива, като суровината се търгува на 78.55 долара за барел. Тези на сорта брент добавиха 0.1% до 85.22 долара за барел.