Борсово търгуваните фондове за акции в развиващите се пазари и Европа се радват на най-високия си месечен приток на капитали за последната година. През януари те отчитат нетен положителен финансов поток, въпреки че през същия месец ETF-ите за акции в САЩ претърпяха първия си отлив от април 2022 г. насам, пише Financial Times. 

По данни на инвестиционната компания BlackRock Уолстрийт, който през последната година бе водещият двигател на възвръщаемостта на акциите в световен мащаб, предава щафетата, докато страховете от европейска рецесия намаляват, а по-слабият долар позволява на развиващите се пазари да вземат "глътка въздух".

От началото на октомври 2022 година индексът Euro Stoxx 600 се повиши с 19.1%, а MSCI China - с 24.3%. И двата индикатора изпреварват ръста от 16.2% на S&P 500. През същия период доларовият индекс който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от световни валути, е паднал със 7.9 на сто.

Това накара инвеститорите да вложат 7.3 милиарда долара в борсово търгувани фондове (ETF), фокусирани върху европейски акции. Вложенията идват предимно от американски инвеститори и са на най-високото си равнище от януари 2022 г., според данните на BlackRock.

ETF-ите на развиващите се пазари са още по-популярни, привличайки нетен поток от 15.9 милиарда долара, което също представлява 12-месечен връх. 

Около 6.4 милиарда долара са били насочени към фондовете, ориентирани към акции на китайски компани след прекратяването на локдауните, наложени заради COVID-19.  

Очакванията за повече повишения на лихвените проценти в еврозоната, отколкото в САЩ през 2023 г., вероятно ще укрепят допълнително еврото спрямо щатския долар, което ще направи Уолстрийт по-малко привлекателен пазар за чуждестранни инвеститори, прогнозират експертите, цитирани от Financial Times. 

Дълговите фондове на развиващите се пазари също отбелязват повишение за втори пореден месец с нетни входящи потоци от 2.2 милиарда долара. Това се случва, след като през 2022 г., беше отчетен рекорден отлив на капитали от тях в размер на 9 милиарда долара. 

Кредитните ETF-и с инвестиционен клас отбелязват третия си най-голям месечен приток в историята през януари с привлечени общо 12.6 милиарда долара.

В сегмента на борсово търгуваните фондове, инвестиращи в сектора на устойчивото развитие, също се наблюдава сериозно "трансатлантическо" разделение. ESG фондовете на развиващите се пазари са събрали солидните 5.7 милиарда долара, като 3.6 милиарда от тях са насочени към ETF-и, инвестиращи в акции, което е най-високата цифра от юли миналата година.

За сравнение, 855 милиона долара са били изтеглени от фондовете с листнати в САЩ компании, което е третият най-голям отлив до момента.