Петролът регистрира понижение в първата борсова сесия за седмицата на фона на очакванията за забавяне на световната икономика. По-късно тази седмица ще бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ, от които пазарните участници ще очакват повече яснота за евентуалната политика на Федералния резерв. 

Цените на петрола се повишиха рязко миналата седмица, след като Русия заяви, че ще намали доставките с 500 000 барела на ден в отговор на западните ограничения на цените, наложени на нейния износ заради инвазията в Украйна.

Някои анализатори обаче са на мнение, че ходът до голяма степен се определя от пазарите и Кремъл вероятно изпитва затруднение да намери купувачи за своя петрол на световните пазари. 

Тази сутрин фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 0.8% до 85.84 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол отстъпиха с 0.7% до 79.15 долара за барел. Миналата седмица и двата договора се повишиха с по над 8%.

Търговците сега очакват повече сигнали от данните за инфлацията на индекса на потребителските цени в САЩ, които трябва да бъдат публикувани във вторник. Предварителните прогнози са за спад на инфлацията през януари спрямо предходния месец, но все още се очаква тя да остане относително висока.

Тази тенденция може да предизвика нови повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, които биха натежали върху икономическия растеж и потенциално биха намалили търсенето на петрол по-късно тази година.

Загрижеността относно икономическото възстановяване на Китай също остава валидна сред пазарните участници. Данните от петък показаха, че инфлацията в Поднебесната империя запазва слаби темпове на растеж въпреки неотдавнашното облекчаване на ограниченията срещу COVID-19.

Въпреки това се очаква възстановяването в Китай да тласне търсенето на суров петрол до рекордни нива тази година. Пазарите обаче остават несигурни относно темповете на това възстановяване, като се имат предвид смесените икономически показатели през последните седмици.

На валутните пазари щатският долар се повиши в сутрешната търговия, което също оказва натиск върху пазарите на суров петрол. Обикновено поскъпването на долара прави суровините, деноминирани в американската валута, по-скъпи за международните купувачи.

В понеделник сутринта еврото се търгува на ниво от 1.0669 долара.