Законът Магнитски отново влезе във фокуса на вниманието, след като миналата седмица по неговите разпоредби бяха санкционирани още петима български граждани, заподозрени в корупционни действия. Сред тях са бивши политически лица и директори на държавни дружества.

Според разпоредбите на американското правителство, на лицата, санкционирани по закона Магнитски, се отнема правото да посещават Съединените щати, като в същото време се замразяват активите им под американска юрисдикция. 

Кой е Сергей Магнитски и защо има закон, кръстен на него? 

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Той работи като финансов одитор  в Москва, а сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач Уилям Браудър, който в края на 90-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче, след като на власт в Москва идва Владимир Путин, Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. През 2007 година неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

В помощ на Браудър се притичва адвокатът Сергей Магнитски, който, в хода на своето собствено разследване, разкрива гигантска корупционна схема, в която твърди, че участват руските данъчни власти. Според Магнитски, данъчната полиция е отклонила  неправомерно за собствени нужди 5.4 милиарда рубли, които след това са били "изпрани" през една скандинавска банка.

През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци в размер на 230 милиона щатски долара. Той прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние сериозно се влошава.
 
През 2009 г. руският данъчен адвокат умира, след като в продължение на месеци му е отказвана медицинска помощ. Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, в рамките на мандата на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон "Магнитски", който официално е известен като отмяна на поправката Джаксън-Веник за Русия и Молдова и Закон за отчетност на Сергей Магнитски за върховенството на закона от 2012 г. 

Какво предвижда законът Магнитски? 

Първоначално той е насочен предимно срещу лицата, заподозрени в съпричастност към смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски в следствения арест през 2009 г. Персоналните санкции включват визови ограничения за влизане в САЩ и блокиране на финансови активи на въпросните лица в американски банки.

По-късно списъкът на санкционираните лица е допълван няколко пъти.
От 2016 г. законът се прилага не само срещу Русия, но и в световен мащаб, като упълномощава правителството на Съединените щати да налага санкции на всеки гражданин, независимо от коя държава, когото смята за нарушител на човешките права. 

Ограниченията включват замразяване на активите и забрана за влизане на територията на САЩ. Санкции вече могат да се налагат и на търговски дружества и други организации. 

Разширен е не само обхватът на санкционираните, но и спектърът на самите санкции. Освен за съпричастност или директно участие в действия, нарушаващи човешките права, те се налагат и за корупция, злоупотреба с държавни активи, присвояване на частна собственост за лична облага  и др. 

Какви са юридическите последствия от санкциите по Магнитски? 

Санкциите, наложени по закона Магнитски, забраняват всички транзакции  от американски физически и юридически лица или в самите Съединени щати, които включват каквото и да е имущество или имуществени интереси на санкционираните лица. 

Освен това е забранено даването или получаването на пари, стоки или услуги от въпросните лица. Това значително затруднява всички техни икономически дейности, защото голяма част от финансовите компании в световен мащаб са американски юридически лица, в това число и картовите оператори Visa и Mastercard, например. 

Санкциите по Магнитски не са ограничени със срок, което означава, че могат да важат и до живот. Те могат да бъдат преразгледани от президента на Съединените щати или от американския финансов министър след консултации с държавния секретар или главния прокурор на САЩ.

Колко българи са санкционирани по закона Магнитски? 

В последната актуализация на списъка на санкционираните от американското правителство лица, публикуван в края на миналата седмица, попадат бившият енергиен министърр Румен Овчаров, бившият финансов министър Владислав Горанов, лидерът на движение "Русофили" Николай  Малинов и бившите директори на АЕЦ Козлодуй Александър Николов и Иван Генов. 

През юни 2021 година по закона Магнитски бяха санкционирани още народният представител от  Движението за права и свободи Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков и бившият зам.-председател на Държавна агенция "Технически операции" Илко Желязков. 

С това общият брой на българите, санкционирани по закона Магнитски, достига общо 8 души.