Индия измества Франция като най-големият купувач на шотландско уиски в количествено отношение, сочат най-новите данни.

През миналата година производителите на уиски са изнесли 219 млн. бутилки за Индия, или с 60% повече от 2021 г., обявиха от Асоциацията на производителите на шотландско уиски (SWA).

САЩ остава най-големият купувач по стойност на закупеното уиски. Страната е внесла шотландско уиски на стойност 1.05 млрд. паунда (1.27 млрд. долара) през 2022 г., докато Индия се нарежда на пето място по този показател.

Шотландското уиски отдавна е символ на обществено положение в Индия, но въпреки това заема едва 2% дял от най-големия пазар на уиски в света. 

Блендираното, или „смесното уиски“, което е по-евтино, отдавна е предпочитаният избор от милиони индийски потребители. Търсенето на по-скъпо малцово уиски обаче също се увеличава, като ръстът е предизвикан от културни промени и повишение на покупателната способност на индийците.

И макар делът на Индия от глобалните продажби на шотландско уиски да се увеличава (износът за страната скача с над 200% за последното десетилетие), износителите прогнозират още значително място за растеж.

Индия налага 150% вносно мито на всяка бутилка шотландско уиски, което се дължи основно на лобирането от страна на местните дестилерии, което увеличава цените и намалява маржа на печалба на производителите.

От SWA се надяват, че дългоочакваната търговска сделка между Индия и Великобритания ще помогне за облекчаването на този въпрос. Двете страни пропуснаха крайния срок през миналия октомври за сключването на договор, но вече са провели няколко кръга преговори.

Франция се нарежда на второ място в класацията на SWA по количество и стойност на закупеното шотландско уиски.

Освен в Индия, производителите на шотландско уиски отчитат двуцифрен ръст на продажбите и в Тайван, Сингапур и Китай "на фона на продължаващото възстановяване след пандемията", посочват от асоциацията.

В резултат на това Азиатско-тихоокеанският регион изпреварва ЕС като най-големият регионален пазар за продукта през 2022 г. с внесено шотландско уиски на стойност 1.8 млрд. паунда. То е съставлявало 29% от общия световен износ, който пък нараства с 37% до 6.2 млрд. паунда.