Основните щатските борсови индекси стартираха седмицата с повишения и приключиха вчерашната сесия с ръст от по над 1%, след като през миналата седмица Nasdaq Composite и S&P 500 записаха най-лошото си седмично представяне от декември.

Инвеститорите до голяма степен се позиционираха преди очакваните по-късно днес данни за индекса на потребителските цени в САЩ през януари.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, са за повишение на индекса с 0.4%, в сравнение с декември и с 6.2% на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва цените на хранителните и енергийните продукти, се очаква да отбележи ръст от 0.3% на месечна и 5.5% на годишна база.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации се понижи с 3.4 базисни пункта - до 3.709%, след като преди това достигна най-високото си ниво от 5 януари. Доходността по 2-годишните книжа за последно отчиташе повишение от 1.1 базисни пункта до 4.5238%.

Освен данните за инфлацията, през тази седмица инвеститорите ще очакват и финансовите отчети на редица компании, сред които Airbnb, Coca-Cola, DraftKings, Paramount Global и Deere.

На валутните пазари доларът остава под натиск преди данните за инфлацията, след като доларовият индекс записа понижение от 0.3% в предходната сесия.

Щатската валута поевтиня с 0.3% спрямо японската йена до 132.13, след като вчера поскъпна с 0.8%. Причината за това беше несигурността около следващия управител на Централната банка на Япония.

Правителството обяви, че ще номинира икономиста Казуо Уеда за поста, което беше изненадващ избор, който може да повиши вероятността за слагане на край на непопулярната политика за контрол на доходността на японските държавни облигации. 

На геополитическия фронт държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че ще се срещне с водещ китайски дипломат по време на Мюнхенската конференцията по сигурността, след като САЩ обявиха, че са свалили китайски шпионски балон и други летящи обекти с неизвестен произход.

На суровинните пазари фючърсите на брента поевтиняват с 0.7%%, до 86.01 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) губят 1.08%, до 79.27 долара за барел.

Златото поскъпва леко, като спот цената на метала нараства с 0.26% - до 1 858.15 долара за тройунция.