Ръст на цените в някои курорти от над 25% на годишна база и стойности, каквито не сме виждали от 10-15 години.

Това отбелязват в анализа си за 2022 г. на ваканционния имотен пазар у нас от BULGARIAN PROPERTIES.

По-бърз темп на растеж, според агенцията, е регистриран през второто полугодие и в края на годината.

„Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация – допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство.

Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност“, посочва изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

„Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, допълва тя.

Доказателство за нарасналия интерес са регистрираните обеми от сделки. По данни на Агенцията по вписванията в Несебър през 2022 г. са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът на Несебър се нарежда на четвърто място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна.

Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие, сочат още данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Колко струват имотите в планинските курорти?

Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена за 2022 г. е 850 евро/кв. м (спрямо 770 евро/кв. м година по-рано).

През последното тримесечие на 2022 г. са достигнати най-високите нива – 960 евро/кв. м, което представлява 26% ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г.

През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на закупените жилища в курорта достигна върхови нива от почти 68 000 евро.

BULGARIAN PROPERTIES

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв. м, като през последното тримесечие на годината се отчита средна цена от 685 евро/кв. м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро - най-високите стойности от 2010 г. насам.

BULGARIAN PROPERTIES

В Пампорово са най-ниските цени сред планинските курорти – там все още могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв. м, а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.

Колко струват имотите в морските курорти?

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки, по данни на BULGARIAN PROPERTIES, е достигнала 620 евро/кв. м през 2022 г. Това са нива, каквито не са регистрирани от руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 115 евро/кв. м, или с 22% спрямо година по-рано.

Същото се вижда и в бюджетите за покупка – докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 000 евро, то през 2022 г. тя нараства до 40 500 евро.

Най-висока цена е достигната през третото тримесечие – 700 евро/кв. м, което се обяснява с оглед активния летен сезон. Тогава бюджетите за покупка надхвърлиха 52 000 евро средна цена.

BULGARIAN PROPERTIES

Свети Влас е със средна цена на закупените апартаменти около 800 евро/кв. м и средна покупна цена около 50 000 евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас – средно 730 евро/кв. м и около 46 000 евро обща цена.

На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена през 2022 г. е 675 евро/кв. м, а общата покупна цена – 38 000 евро.

В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро/кв. м, така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. м.

В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите закупени ваканционни апартаменти в страната. Това са големи апартаменти с директни морски панорами в комплекси с множество екстри, като басейни, ресторанти, голф игрища.

Какви жилища са най-предпочитани?

При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа.

Когато се закупуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

Като цяло, двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти. И през 2022 г. предимно са се купували обзаведени апартаменти на вторичен пазар. Средната площ на закупените имоти в ски курортите е 70 кв. м, а на тези в морските – около 60 кв. м.

Ваканционните имоти през 2023 г.

В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Наблюдава се голяма активност и в планинските, и в морските курорти.

Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство, което преживява своеобразен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови.

Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена, посочват от BULGARIAN PROPERTIES.

Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари.

За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).