Администрацията на президента Джо Байдън иска по пътищата на САЩ да има най-малко 500 000 зарядни станции за електромобили до 2030 г.

За превръщането на тази цел в реалност бяха обявени редица инициативи, в това число и ангажименти от компании, които изграждат и поддържат зарядни мрежи, като Tesla, GM, Ford, ChargePoint и други.

Всички тези компании ще получат федерално финансиране, ако планираните от тях проекти за зарядна инфраструктура отговарят на новите стандарти, представени тази седмица.

От Белия дом обявиха, че като част от тези усилия са осигурили ангажимент от страна на Tesla да отвори хиляди от своите зарядни станции за електромобили на други производители.

До момента достъп до Supercharger станциите на Tesla в страната имаха основно шофьорите на автомобили на компанията.

Tesla, по-конкретно, е постигнала споразумение да направи 7 500 от своите зарядни станции на обществени места в САЩ достъпни за съвместими автомобили и от други марки до 2024 г.

Сред тях ще бъдат най-малко 3 500 от 250-киловатовите Supercharger станции на Tesla, разположени по продължението на основни магистрални коридори, както по-бавните зарядни станции, които автопроизводителят предоставя на места, като хотели и ресторанти.

Tesla също така се е съгласила да утрои броя на Supercharger станциите си в САЩ. Компанията произвежда по-голяма част от зарядното си оборудване в съоръжение в Бъфало, което първоначално беше предназначено за завод за слънчеви панели.

От Белия дом също така приветстваха усилията и на други автопроизводители и компании, по-конкретно отделната сделка между General Motors, Pilot Company и зарядната мрежа EVGo, за инсталирането на 2 000 бързи зарядни станции в центровете Pilot и Flying J по щатските магистрали.

Като част от отделно партньорство с FLO, GM планира да инсталира до 40 000 обществено достъпни зарядни станции в САЩ до 2026 г., които ще станат част от мрежата на компанията Ultium Charge 360 и ще бъдат налични за всички притежатели на електромобили.

Всички нови зарядни станции трябва да поддържат стандарта Combined Charging System (CCS), който се използва от повечето автопроизводители без Tesla.

След като бъдат инсталирани, новите зарядни станции, изградени с федерални средства, ще трябва да работят най-малко 97% от времето. Всички финансирани от държавата зарядни устройства също така ще трябва да бъдат сглобявани в САЩ.

До юли 2024 г. най-малко 55% от компонентите на зарядните устройства трябва също да бъдат произвеждани в страната.

В новите правила обаче има един пропуск, който ще породи въпроси от страна на природозащитниците, тъй като няма изискване новите, финансирани от държавата зарядни устройства, непременно да бъдат захранвани от чисти енергийни източници.