"Имах блог преди около шест години, който носеше името Mountain Man Bun," казва пред Insider 28-годишният Джо Рийвс, който по принцип работи в строителството. "Купих си хубава камера и започнах да заснемам влогове, когато това беше популярно." 

Малко след като се ражда синът му през декември 2020 г., той решава да опита с електронна търговия, от която да повиши доходите на разрастващото се семейство.

По това време той работел като инженер проекти за строителна компания в Денвър, като описва работното си време повече като "от 6 до 6 часа", отколкото „от 9 до 5“.

Той обаче си взема четири седмици отпуск по бащинство, за да помисли какъв би могъл да бъде неговият онлайн бизнес, в това число обмисля методи, като дропшипинг и продажби на едро.

През август 2021 г. Рийвс започва да продава мъжки портфейли в Amazon. Той генерира 63 000 долара приходи за първите два месеца, което е достатъчно, за да излезе на нула, дори и след направените разходи.

През 2022 г. той започва да отчита прилична печалба – около 13 000 долара през февруари, 80 000 долара през май и 140 000 долара през юни. 

През последните 12 месеца Рийвс генерира малко над 5 млн. долара от продажба на портфейли. Неговият най-успешен месец досега е декември 2022 г., в който регистрира над 1 млн. долара продажби. След като отчете разходите, той генерира постоянно печалба от над 100 000 долара на месец.

Рийвс напуска работата си в строителството през юни 2022 г. и оттогава управлява онлайн бизнеса си Mountain Voyage Co на пълен работен ден.

Той също така работи по 330 Trading - агенция за снабдяване с продукти, която основава заедно със своя бизнес партньор Тайлър Уолтър през 2021 г., за да помага на други продавачи в Amazon да диверсифицират доставките си. 

Ето как този предприемач превръща странично занимание в основния си бизнес, от който печели по повече за месец, отколкото на предишната си работа за година. 

Въпреки че има приятел, който наскоро е изгубил около 20 000 от опита си да се занимава с дропшипинг, Рийвс решава да опита. Той обаче не започва от там, откъдето започват повечето продавачи в Amazon – продуктово проучване.

Вместо това създава дружество с ограничена отговорност, открива банкова сметка и започва да мисли име на компанията, въпреки че не знае какво точно ще продава.

Той също така се абонира за Helium 10 - популярен инструмент, който продавачите в Amazon често използват за разрастването на своя онлайн бизнес и изкарва онлайн курса за FBA (изпълнение от Amazon), което сайтът предлага.

И докато курсът дава насоки за откриването на по-малки, нишови пазари, Рийвс тръгва в противоположната посока: "Мъжките портфейли са много голям и конкурентен пазар, но аз хванах бика за рогата, поех риска и това, в крайна сметка, ми се отплати."

В края на краищата, на конкурентните пазари се влиза по-трудно, но това означава и че има повече възможности, отбелязва той. "Ако имате пазар на стойност 1 млрд. долара и такъв на стойност 10 млн. долара, на кой от двата ще има повече възможности?"

По отношение на това как избира да продава точно портфейли, Рийвс казва, че поръчал един за себе си, докато още карал онлайн курса.

В крайна сметка, "причината, поради която избрах портфейлите, е, че това беше производителят, с който се комуникираше най-лесно," казва той.  

Началото е с 1 000 портфейла 

Рийвс открива доставчик през Alibaba, който може да произведе портфейла, който той иска и който по това време прилича много на продукта на конкурентен продавач, признава той. 

С първата си поръчка той купува 1 000 портфейла. По онова време това му струва по около 7 долара на портфейл. Разходите за доставка са на стойност още 3 000 долара. Рийвс казва, че тази първа стъпка била изнервяща, защото реално изпращал 10 000 долара на непознат човек в Китай. 

Предприемачът поръчва портфейлите до дома си в Денвър, вместо да инструктира своя доставчик да ги изпрати направо на център за изпълнение на поръчки на Amazon.

Това му спестява разходи за етикетиране, тъй като Amazon таксува по 0.55 долара всеки етикет. Ако имате 10 000 продукта, това са 5 500 долара разходи само за етикети. Затова той получава доставката у дома и заедно със съпругата му поставят етикетите. 

Рийвс си създава профил на продавач в Amazon и наема фотограф от Fiverr, който да направи професионални снимки на портфейлите за неговата страница в сайта за онлайн продажби.

За всичко това харчи между 50 и 100 долар и казва, че това са най-добре похарчените му пари като собственик на бизнес. Основните разходи в началото са за стока, като човек трябва да действа стратегически с поръчки, така че продуктът никога да не свършва. 

"Не може да свършите стоката, защото това се отразява на мястото, на което се показва продуктът ви в Amazon, когато някой търси този артикул“. 

Рийвс научава това по трудния начин. Той регистрира сериозни продажби през декември 2021 г. заради празниците, което изчерпва стоковите му запаси.

Докато е без стокови запаси, класирането му на сайта пада и той губи пари през януари, преди продажбите отново да тръгнат нагоре през февруари. Постоянното поръчване на стока може да стане скъпо, особено ако бизнесът се разраства, както този на Рийвс.

"Това, което не осъзнавах отначало, е, че след като продадете половината от стоката, вече трябва да направите поръчка за следващата партида," казва той. В крайна сметка, в първите месеци той харчи много повече пари, отколкото си е представял.

"Тъй като бизнесът се разрастваше толкова бързо, след първоначалната поръчка от 1 000 портфейла вече имах нужда от 2 000, след това от 5 000, а след това от 10 000. Макар да продавах на печалба, на определен етап балансът по кредитната ми карта беше около 90 000 долара."

Той разполага с достатъчно стокови запаси, за да покрие баланса, след като се продадат, но няма гаранция, че продуктът ви ще продължи да се продава. 

Увеличаване на месечните приходи от 60 000 долара до над 1 млн. долара

Портфейлите на Рийвс се продават почти веднага, след като започва през август 2021 г.  Той казва, че се справя добре през първия месец и вероятно излиза на нула при 60 000 долара приходи. 

Когато става въпрос за успешни продажби в Amazon, "отзивите вероятно са едно от най-важните неща, ако не и най-важното," казва той. "А единственият начин да получавате отзиви е като има хора, които купуват продукта ви." 

Около 4% от потребителите оставят отзиви, обяснява той. Това означава, че за да получите 10 000 отзива, трябва да продадете 250 000 продукта.

Рекламите ви помагат да продавате, но те струват пари. В началото Рийвс харчи между 300 и 500 долара на ден, което му се струва страшно много, особено когато човек няма голяма възвръщаемост и му струва, че просто си хвърля парите на вятъра.  

С увеличаването на приходите му, той може да отделя повече средства за реклама. Днес той харчи по около 10 000 долара на ден. Той е поверил тази дейност на Trivium Group, която се занимава с управление на реклами в Amazon.

Юни 2022 г. е месецът, в който неговата компания осъществява пробив. Той генерира около 140 000 долара печалба, или близо два пъти повече от годишната му заплата в строителството, която е 85 000 долара по онова време.

Тогава напуска работата си, за да се концентрира изцяло върху онлайн продажбите. Това решение му се отплаща, като през ноември той генерира продажби на стойност около 600 000 долара. През декември продажбите скачат до близо 1.5 млн. долара. 

Рийвс се наслаждава на гъвкавостта, която му предлага това да работи за себе си, особено сега, когато има малко дете у дома. 

"Обожавам сам да съм си шеф. Има моменти, в които е много по-стресиращо, но възнаграждението за това е, че през 2022 г. спечелих повече пари, отколкото през целия си живот досега."

На въпрос защо смята, че клиентите му харесват неговите портфейли толкова много още от самото начало, той предполага, че причината е, защото са "опростени и елегантни."

Особено в началото, когато стартира бизнеса, това, че продава относително малък и лек продукт, също е от помощ. "Това е важно, защото помага с разходите за доставка. Мога да изпратя по въздуха 100 портфейла на цена под 1 долар за брой. Ако предлагах дамски чанти или раници, цената нямаше да е долар за брой."

Освен това цената, която е около 40 долара за портфейл, е точно в средата. "Не продавам за 100 долара на портфейл, но и не продавам за 15 долара за брой. Предлагам доживотна гаранция и мисля, че голяма част от успеха ми се дължи на това. Всеки обича да има добра гаранция за продукт, който е закупил, особено когато купува от Аmazon и не знае какво ще получи, в крайна сметка", казва Рийвс.

Ако искате да продавате в Amazon, подходете към процеса, знаейки, че „няма да е евтино“, е неговият съвет. "Колкото повече пари сте готови да похарчите за него, толкова по-бързо ще избухне бизнесът ви."