Трите основни индекса на Уолстрийт записаха повишения във вчерашната сесия, след като изнесени по-рано през деня данни отчетоха най-големия ръст в продажбите на дребно в САЩ от близо две години, което - от една страна, предполага, че икономиката е устойчива, а от друга - подхранва опасенията за по-нататъшни повишения на лихвите.

От министерството на търговията на САЩ обявиха, че след две поредни месечни понижения продажбите на дребно в страната скачат с 3.0% през миналия месец, което е най-голямото увеличение от март 2021 г. Преди това продажбите на дребно отчитат 1.1% понижение за декември.

В комбинация с изнесените във вторник данни, които показаха, че месечната инфлация нараства през януари, доказателството за повишение на потребителските разходи подсили опасенията, че Федералният резерв ще продължи да вдига лихвите в по-продължителен период от време, отколкото някои инвеститори се надяваха.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.11% вчера, докато S&P 500 добави 0.28%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.92% нагоре.

Глобалният индекс на MSCI се повиши с минималните 0.04%, но отчита ръст от близо 8% от началото на годината.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от други основни валути, нарасна до най-високото си ниво от 6 януари след силните данни за продажбите на дребно и тези за инфлацията.

Индексът е на път да запише повишение в трета поредна седмица, което би било най-дългата му положителна серия от септември, когато гонеше 20-годишни върхове.

Щатската валута вчера поскъпна до шестмесечен връх от 134.36 спрямо японската йена и по-рано днес се търгуваше на ниво от 133.99. Доларът също така тества съпротивата близо до 1.0656 спрямо еврото и за последно беше на ниво от 1.0669.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации достигна до най-високото си ниво от началото на януари.

На суровинните пазари фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.55%, до 85.85 долара за барел, докато ръстът при щатския лек суров петрол (WTI) е от 0.73% до 79.16 долара за барел.

Цената на златото опита да се стабилизира при 1 840 долара за тройунция.

Междувременно, биткойнът поскъпна до шестмесечен връх от 24 895 долара.