Уолстрийт приключи търговията в четвъртък с масирани разпродажби след неочаквано силните данни за инфлацията и спада в броя на заявленията за помощи за безработица.

Макроикономическите данни засилиха опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да повишава лихвените проценти, за да "укроти" ръста на цените.

Доклад на Министерството на труда показа, че увеличението на цените на едро през януари е най-високото за последните седем месеца, на фона на поскъпването на енергийните продукти.

Междувременно, броят на американците, подаващи нови молби за обезщетения за безработица, неочаквано е намалял миналата седмица, което е поредното доказателство, че пазарът на труда остава стабилен.

Икономическите показатели в САЩ рисуват картина на все още упорита инфлация и икономика, която остава относително силна на фона на кампанията на Фед за повишаване на лихвите.

Широкият борсов индекс на Уолстрийт S&P 500 се понижи с 1.4%, Nasdaq загуби 1.8%, а Dow Jones Industrial Average отчете спад от 1.3%.

След разпродажбите през 2022 г. S&P 500 се покачи с около 7% от началото през 2023 г., подкрепен от оптимистичните финансови резултати на компаниите и предпазливите очаквания, че централната банка на САЩ е приключила основната част от кампанията си за повишаване на лихвите.

Очаква се Фед да изтласка референтната лихва над границата от 5% до май и да я задържи над тези нива до края на годината.

В четвъртък президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър каза, че инфлацията остава твърде висока и отбеляза, че централните банкери са готови да повишат лихвите с повече от това, което планираха на последната среща за паричната политика. 

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че продължаващото повишаване на лихвените проценти ще „блокира“ забавянето на инфлацията, дори при продължаващ икономически растеж.

Акциите на Tesla поевтиняха с 5,7%, след като производителят на електрически превозни средства заяви, че изтегля 362 000 автомобила в САЩ за актуализация на софтуера.

Американският автомобилен регулатор обяви, че системата за автономно управление Beta, използвана от Tesla, може да причини катастрофа.

По време на вчерашната борсова сесия бяха изтъргувани акции на компанията на стойност 47 милиарда долара, което представляваше една пета от всички сделки в рамките на S&P 500.

Тази сутрин на стоковите пазари петролът отчете понижение под натиска на поскъпващия долар. Американската валута получи подкрепа от очакванията за нови повишения на лихвите в САЩ. 

По-рано тази седмица допълнителен натиск върху пазара оказа и новината за планираната от администрацията на американския президент Джо Байдън продажба на 26 милиона барела суров петрол от стратегическия резерв на страната. 

Фючърсите на американския лек суров петрол регистрираха спад от 1.2% в сутрешната търговия до ниво от 77.53 долара за барел, докато тези на сорта брент поевтиняха с 1.1%, до 84.19 долара за барел. 

Така "черното злато" е на път да приключи седмичната търговия с понижение от близо 2%.