Разходите за нови автомобили в Русия са намалели с повече от половината през миналата година, след като автомобилната индустрия усети с пълна сила санкциите на Запада заради конфликта в Украйна, като производството пада, цените скачат, а купувачите преминават към по-евтини модели втора употреба.

Анализатори продължават да обсъждат цялостната ефективност на икономическите ограничения спрямо Русия, но няма съмнение, че те са засегнали тежко нейната автомобилна индустрия, която разчиташе сериозно на чуждите производители и на вносните части.

Разходите за нови автомобили в страната падат с 52% - до 1.5 трлн. рубли (20.4 млрд. долара) през миналата година, докато броят на продадените нови коли бележи спад от 58.8%.

Производството на автомобили също намалява до най-ниското си ниво от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., след като западни автопроизводители спират производството и продават заводи.

Въпреки ръста от 14% на разходите за употребявани автомобили, общите разходи за нови и употребявани коли намаляват с над 15% през 2022 г., на фона на нарасналите цени и влошения стандарт на живот, сочат данни на Autostat.

Така употребяваните автомобили са съставлявали близо три четвърти от всички продадени коли, в сравнение с 55% през 2021 г.

"Парите се насочиха към пазарите на употребявани автомобили, тъй като цените се задържаха, докато в същото време структурата на пазара на нови автомобили се промени значително," казва пред Reuters главният изпълнителен директор на Autostat Сергей Удалов.

"Бюджетните автомобили Лада и китайските коли с цени от 2 млн. рубли (27 190 долара) остават на пазара, докато по-скъпите марки са напуснали напълно," посочва той.

Годишната инфлация в размер на 11.9% през миналата година е допринесла за 1% спад в реалния разполагаем доход на руснаците, според Федералната служба за държавна статистика Росстат.

Антон, служител в голяма руска компания, който отказва да разкрие фамилното си име, купува Skoda втора употреба през декември, избирайки западен автомобил пред такъв местно производство или китайски.

С цена от 2.5 млн. рубли (33 990 долара), неговата Skoda е с около 1 млн. рубли (13 600 долара) по-скъпа, в сравнение с година по-рано, но и с 1 млн. рубли по-евтина от чисто новия модел.

Той казва, че е имал късмет да купи автомобил с малък пробег, тъй като стоковите запаси се изчерпват. "Новата кола вече е екстра за богати хора, освен ако не е Лада или китайски автомобил," казва той.

По данни на Autostat, средната цена на новите автомобили, продадени през миналата година, се е увеличила със 17%, до 2.33 млн. рубли (31 680 долара), а тази на употребяваните е нараснала с 32%, до 890 000 рубли (12 100 долара).

Чешкият автопроизводител Skoda Auto, който е подразделение на Volkswagen, обяви, че доставките за Русия са паднали с 80% през 2022 г. Volkswagen затвори заводите си в страната и спря вноса, но все още не е продала активите си, както направиха други компании.

Френската Renault продаде мажоритарния си дял в руската Автоваз на държавата срещу една рубла, но с опция в рамките на шест години да го закупи обратно. Същият държавен купувач придобива и активите на Nissan за едно евро.

Вносът на употребявани автомобили скача през миналата година, като лидер в това отношение са японските марки. Япония ограничи износа на скъпи автомобили за Русия, но употребяваните автомобили, внасяни от физически лица, не попадат под ограниченията.

Отливът на западните компании позволи на китайските марки да увеличат пазарния си дял. В един нашумял случай части за двигател от китайската JAC бяха използвани за Москвич от съветско време.

Пазарни анализатори очакват продажбите на нови автомобили да се повишат до около 800 000 броя през тази година, в сравнение с 687 370 през 2022 г. Въпреки това броят им ще остане далече под продадените над 1.6 млн. нови коли през 2021 г.