Щатските борсови индекси записаха понижения в петък и приключиха втора поредна седмица на отрицателна територия.

Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq изгубиха по над 1% за седмицата.

Волатилността на пазарите в петък беше особено висока, тъй като опции и фючърси върху акции, индекси и борсово търгувани фондове за трилиони долари изтичаха, което обикновено поражда сериозни колебания, тъй като тези позиции се затварят.

Фючърсите на S&P 500 и технологичния Nasdaq остават почти без промяна днес, като тази седмица се очаква протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ, както и изказвания най-малко на петима ръководители от централната банка на страната.

В петък S&P докосна двуседмично дъно на фона на поредицата от силни икономически новини, които предполагат, че Фед ще трябва да положи още усилия, дори след като вдигна лихвите с цели 450 базисни пункта за 11 месеца.

Анализатори на Bank of America предупредиха, че ако S&P 500 не успее да пробие съпротивата при 4 200 пункта, това би могло да доведе до отстъпление до 3 800 пункта до 8 март.

Отчетният сезон продължава, като тази седмица се очакват финансовите резултати на компании, като Walmart, Home Depot, Nvidia, Moderna и eBay. 

Перспективите за допълнителни повишения на лихвите от страна на Фед повишиха доходността по щатските държавни облигации и като цяло подкрепиха долара, който миналата седмица се оскъпи до шестседмичен връх спрямо кошница от няколко други основни валути.

Еврото се търгува на ниво от 1.0684 долара, след като в петък докосна шестседмичен минимум от 1.0613 спрямо долара. В същото време доларът се търгува близо до двумесечен връх от 134.20 спрямо йената.

Цените на петрола бележат ръст, след като миналата седмица се понижиха с около 4% на фона на признаците за достатъчно голямо предлагане и опасенията относно търсенето в бъдеще.

Фючърсите на брента и на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват с по 0.45% до 83.37 долара и 76.68 долара за барел, респективно.

Спот цената на златото отчита леко повишение от 0.12% до 1 843.80 долара за барел.