Огромно имение в Карибския басейн е обявено за продажба с цена от 200 млн. долара, което го прави най-скъпия имот, излизал някога на пазара в региона, както и един от най-скъпите имоти за продажба в света.  

Имението, което носи името The Terraces, се простира на площ от 17 акра и включва общо девет постройки. То се намира на малкия частен остров Мъстик, който е част от карибската държава Сейнт Винстент и Гренадини.

“The Terraces на остров Мъстик е най-скъпият жилищен имот, обявен публично за продажба в Карибския регион,” казва пред CNBC Едуард де Малет Морган от имотната агенция Knight Frank, която отговаря за продажбата.

theterracesmustique.com

Имотът е разположен на едно от най-високите места на острова и разкрива панорамна гледка към Атлантическия океан и Карибското крайбрежие.

Имението разполага с девет спални в основната сграда, дълъг 24 метра основен басейн и “най-голямото място за посрещане на гости на целия остров.”

“Мъстик e остров, на който изключително популярни хора идват за изключително уединена почивка,” казва де Мале Морган, който отказва да разкрие самоличността на продавача.

theterracesmustique.com

Мъстик има славно минало. През 1958 г. Лорд Гленконър, или Колин Тенант, купува за 45 000 британския паунда целия остров, на който по онова време няма пътища и течаща вода. Това се равнява на около 1.2 млн. долара в днешни пари с отчетена инфлация.

Тенант подарява парцел на своята приятелка принцеса Маргарет, която построява вила и по този начин спомага за притока на богати и известни купувачи, които, по примера на кралската особа, построяват собствени жилища на острова.

theterracesmustique.com

Десетилетия по-късно островът продължава да бъде ексклузивно място за забавления на заможни хора и знаменитости. Дизайнерът Томи Хилфигър и Мик Джагър имат жилища на него.

От здравната клиника до охраната, островът се управлява изцяло от частната Mustique Company, която е собственост на притежателите на жилища на острова. 

Естествената красота и несравнимото уединение превръщат острова, на който не се допускат папараци, в идеална дестинация за почивка на супер богатите. Според доклад на Knight Frank, цените на луксозните имоти на Мъстик са нараснали с 12% през 2022 г.

Рекордните продажби по време на пандемията водят до по-ограничено предлагане. Най-голямата имотна сделка на Мъстик през миналата година е на стойност 35 млн. долара, според де Мале Морган.

Обявеното наскоро за продажба най-скъпо имение на острова представлява мегавила, която е построена през 1986 г. с площ от над 1 500 кв. м. Според рекламните материали, The Terraces е проектирана от архитекта Том Уилсън и е вдъхновена от италианските дворци от 16-и век.

theterracesmustique.com

Къщата разполага с ръчно изрисувани тавани и стенописи, дело на френския художник Жан-Клод Аденин, който е работил по тях в продължение на три години.

Просторните стаи, позлатените мебели и изрисуваните куполни тавани напомнят повече на Версайския дворец, отколкото на крайбрежен имот.

Основната вила е свързана посредством 60-метров тунел с постройка под нея, която носи името Annex. Тя е с площ от 1 100 кв. м и се използва за игри и развлечения.

Тя разполага с огромна зала за събития и зала за игри с тенис маса, билярд и дъски за шахмат. Около нея има тераса, където е разположен вторият басейн на имението.

Сред другите постройки в имота са къщички за гости с площ от над 240 кв. м, които включват още четири спални, както и третия басейн в имота. 

The Terraces разполага още с параклис, перално отделение и още две постройки за персонала, който в момента наброява 18 души, в това число мениджър, двама икономи, трима майстор-готвачи, шест камериерки и шестима градинари.

Според де Мале Морган, ако чуждестранен купувач закупи имота, може да очаква да плати данъци и такси в размер на около 12% от покупната цена, което би добавило още 24 млн. долара към обявената цена от 200 млн. долара.