В Китай има 780 000 милионери, докато в САЩ те са близо седем пъти повече.

Макар Китай и САЩ да са сравними по номинален БВП, в САЩ има много повече богати хора, отколкото в Китай.

Китай, която е с население от 1.4 млрд. долара, има 780 000 жители с активи за 1 млн. долара или повече, докато в САЩ, която е с население от 332 млн. долара, те са 5.27 милиона.

Данните са от проучване на консултантската компания Henley & Partners, публикувано през тази година.

В САЩ има 9 630 души с лично състояние, оценявано на над 100 млн. долара, както и 770 милиардери, според същото проучване.

Междувременно, хората със състояние от над 100 млн. долара в Китай са 2 250, а милиардерите са 285.

Най-малко 30% от китайските милионери са предприемачи, в сравнение с 15% в САЩ.

Основните индустрии в САЩ, които създават богати хора, са финансите, професионалните услуги и технологичната индустрия, според Henley & Partners.

Най-малко 28% от богаташите в САЩ са натрупалите парите си от банковата индустрия, хеджфондове и инвестиции, а други 14% са се замогнали от технологичнията индустрия. Медиите и недвижимите имоти са създали по 8% от богатите хора в САЩ.

Разделението по сектори за Китай е сходно с това в САЩ, с изключение на една основна разлика.

Общо 15% от милионерите в Китай са натрупали своето състояние от производството, казва пред Insider Андрю Амойлс от New World Wealth, която е помогнала за изготвянето на доклада на Henley & Partners report. В САЩ този дял е 4%, според Амойлс.

Производството е съставлявало близо една трета от БВП на САЩ в периода 2004 – 2021 г., според последните данни на Световната банка. Междувременно, то е допринесло с между 10.5% и 13% от БВП на страната в същия период.

Амойлс също така отбелязва, че около 30% от богатите хора в Китай са предприемачи, докато делът им в САЩ е едва 15%.

Много от богатите хора в Китай са забогатели наскоро — броят на заможните хора се е увеличил почти десеторно от 2000 г. През 2000 г. в Китай е имало едва 80 000 милионери, според Амойлс.

Техният брой обаче скача до 350 000 души през 2010 г. като ръстът им се ускорява значително в годините преди финансовата криза от 2008 г. През 2022 г. в Китай е имало 780 000 милионери - или близо 10 пъти повече, в сравнение с преди две десетилетия.

В САЩ броят на милионерите също се увеличава, но с по-бавни темпове – той се е утроил за същия период. В САЩ е имало 1.7 милиона милионери през 2000 г., като техният брой е нараснал до 3.2 млн. през 2010 г.

Американските богаташи обичат колекционерските автомобили и предмети на изкуството, докато китайските милионери имат по-различни интереси.

Един отличаващ се навик на китайските милионери е, че те не харчат толкова много пари за класически автомобили и предмети на изкуството, въпреки популярността им сред богатите американци, казва Амойлс.

Вместо това "луксозните марки часовници, като Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet и Breguet, са много популярни сред китайските богаташи," допълва той.

Китайският пазар на луксозни стоки отчита сериозен ръст в пет поредни години до 2022 г., когато се свива с 10% на фона на мерките на Пекин срещу COVID-19, сочат данни на Bain & Company.

Китайските потребители са похарчили над 60 млрд. долара за луксозни стоки през 2022 г., казва от Bain, въпреки че стойността на закупените часовници пада с 20-25% на годишна база.

Богатите хора в двете страни също така обичат да играят голф, докато колоезденето, което е често практикуван спорт от страна на заможните американци, не се радва на същата популярност в Китай, казва Амойлс.

Хиляди милионери напускат страната, докато САЩ отчита стряскаш спад в ръста на милионерите през 2022 г.

Много от американските милионери са започнали да напускат страната през последната година, търсейки "по-изгодни условия за инвестиции и бизнес растеж", според доклада на Henley & Partners.

Популацията на милионери в Китай също намалява през 2019 г., като нетният отлив възлиза на 16 000 души, или 2% от всички. Милионерите в страната намаляват и през 2022 г., като нетният отлив е в размер на 10 800 души.

Много от китайските милионери бягат от финансовите регулации и от агресивния натиск от страна на президента Си Дзинпин за това богатите да споделят своето богатство. Те се местят в Канада, Австралия, Сингапур, ЕС и САЩ, казва Амойлс.

Стотици заможни семейства са напуснали страната след 20-ия конгрес на комунистическата партия през октомври, когато Си Дзинпин укрепи властта си.

От Henley & Partners отчитат 500% ръст в броя на китайците, които търсят съвет относно преместването на богатството си в чужбина, казва представител на компанията пред Insider.

Милионери от САЩ и Китай обмислят включването си в програми за получаване на виза в Европа, както и в карибски държави, като Гренада и Сейнт Китс и Невис, се посочва в доклада на Henley & Partners.

И докато испанските и италианските визови програми набират популярност сред американците, богатите китайци се интересуват от получаването на сингапурско и португалско гражданство, според компанията.