Имотният пазар в Китай е в такава депресия, че някои банки прибягват до драстични мерки, в това число - да позволяват на хора да изплащат ипотеки до навършването на 95 години.

Някои банки в градовете Наннин, Ханджоу, Нинбо и Пекин са вдигнали горната възрастова граница за отпускането на ипотечен кредит до между 80 и 95 г., според редица публикации в държавни медии.

Това означава, че хора на възраст 70 години сега могат да теглят заеми с падеж между 10 и 25 години.

Имотният пазар в Китай преминава през исторически спад. Цените на новите жилища падат в 16 поредни месеца до декември. Продажбите на водещите 100 строителни компании през миналата година възлизат на едва 60% от нивата от 2021 г.

Новите възрастови ограничения, които не са официална национална политика, имат за цел да вдъхнат живот на замиращия имотен пазар в страната, като в същото време вземат предвид бързо застаряващото население на Китай, посочва Ян Юджин, имотен анализатор в E-House China Holdings - компания за услуги в сектора на недвижимите имоти.

“На практика, това е инструмент за стимулиране на имотното търсене, тъй като може да облекчи тежестта на изплащането на дълга и да насърчи закупуването на жилища,” допълва той.

Тези нови ипотечни продукти са “с предаване.” Ако възрастният кредитополучател не успее да изплати сумата, неговите или нейните деца продължават да изплащат ипотечния заем.

Миналия месец Китай информира, че населението на страната се е свило през 2022 г. за първи път от повече от 60 години. Броят на хората на възраст 60 или повече години се е увеличили до 280 милиона в края на миналата година, или 19.8% от населението.

При ипотечните кредити възрастта на кредитополучателя и срокът на заема обикновено не трябва да надхвърлят 70 години, според предишните правила, публикувани от местния банков регулатор. Средната продължителност на живота в Китай е около 78 г.

От банковия и застрахователен регулатор в страната все още не са коментирали публично новите условия.

Кредити за няколко поколения 

Банковите клонове в страната обаче задават собствени условия по тези кредити за няколко поколения.

Според Beijing News, клон на Bank of Communications предлага на кредитополучатели до 70-годишна възраст ипотечни кредити със срок 25 години, което означава, че горната възрастова граница е вдигната до 95 г.

Има обаче и предварителни условия: Ипотечният кредит трябва да е гарантиран от децата на кредитополучателя, а техният общ месечен доход трябва да е най-малко два пъти колкото месечната вноска по кредита.

Отделно, клон на Citic Bank е увеличил горната възраст на кредитополучателите до 80 г., посочват от изданието.

Според Хонг Хао, старши икономист в Grow Investment Group, това е „драстична“ мярка и “би могло да е рекламен трик за привличането на по-възрастни хора, които да изплащат ипотечни кредити на по-младото поколение.”

Според Ян от E-House, основният бенефициент на този ход може да не са най-възрастните, а кредитополучателите на средна възраст, между 40 и 59. Според новите условия тези хора биха могли да изтеглят ипотечен кредит за 30 години, което е максималният позволен срок в Китай.

В сравнение с предишните условия, сега тези кредитополучатели биха могли да плащат по по-малко всеки месец.

Според изчисления на E-House, ако една банка вдигне горната граница до 80 г., кредитополучателите на възраст 40 - 59 г. биха могли да получат 10 допълнителни години по своите ипотечни кредити.

Ако приемем, че кредитът е на стойност 1 млн. юана (145 416 долара), месечната вноска може да бъде намалена с 1 281 юана (186 долара), или 21%.

Китайските домакинства имат все по-малко желание да купуват жилища в последната година, след като вече вдигнатите ограничения заради COVID-19, падащите цени на жилищата и повишаващата се безработица обезсърчиха кандидат-купувачите.

Миналото лято в десетки градове избухнаха протести, организирани от хора, които отказват да погасяват ипотечните си кредити по недовършени жилища, което нанесе допълнителен удар по пазарните нагласи.

Властите предоставиха редица стимули в опит да съживят имотния пазар, в това число няколко понижения на лихвите и мерки за облекчаване на ликвидната криза при строителните компании.

Рискови ипотеки?

Освен в Пекин, някои банки в град Наннин - столица на провинция Гуанси, са вдигнали горната възрастова граница за ипотечни кредити до 80 г., според местното издание Nanguo Zaobao.

В източните градове Нинбо и Ханджоу местни банки рекламират възрастова граница от 75 или 80 г., което представялва облекчение на предишните правила.

“Ако кандидатът за кредит е прекалено възрастен, за да отговаря на изискванията, неговите деца могат да станат гаранти по кредита,” според местна банка.

Според Уанг Ючен, имотен адвокат в Beijing Jinsu Law Firm, подобни ипотеки са “рискови.”

“Възрастните хора имат относително слаби възможности да погасяват кредита си. От една страна, това може да повлияе на качеството им на живот в напреднала възраст, тъй като се налага да носят бремето на кредита и да работят за банката до последния момент от живота си,” казва той.

“От друга страна, свързаните с кредита рискове може да бъдат прехвърлени на техните деца, увеличавайки техния финансов натиск.”

“За някои купувачи на жилище избирането на този начин за покупка на дом вероятно се дължи на липсата на средства. В този период обаче тази стъпка е рискова,” казва той, допълвайки, че имотният пазар е в структурен спад и правителството все още работи по въпроса за ограничаване на спекулата.