Пътуване в космоса е нещо, за което много хора мечтаят. И най-накрая има изгледи то да се осъществи в близко бъдеще. Разбира се, ако разполагате с най-малко $180 000.

Компания за космически туризъм обяви, че ще започне да предлага пътувания с балон с хелий до стратосферата по-късно тази година. Японският стартъп Iwaya Giken обещава на пътниците изглед към Земята от надморска височина от 25 км, посочва Daily Mail.

Въпреки високата цена, изпълнителният директор на компанията Кейсуке Ивая се надява, че комерсиализирането на космическите пътувания, в крайна сметка, ще помогне за намаляване на разходите. „Идеята е да правим космически туризъм за всички“, заявява той.

Космическият кораб се състои от херметична пластмасова кабина, широка около 1.5 м, прикрепена към балон с хелий с ширина 44 м.

Той може да побере двама пътници и предлага панорамна гледка към Земята и космоса през прозорци в предната и задната част на кабината с форма на барабан.

Пътуването ще включва излитане от летище за балони в Хокайдо, Япония, преди да се издигне за два часа в стратосферата - втория слой на атмосферата.

Корабът ще остане на максимална надморска височина от 25 км в рамките на един час, преди да се върне обратно на Земята след двучасово спускане.

Въпреки че пътниците няма да са в открития космос, те ще се издигнат над нивата, на които лети реактивен самолет и ще имат безпрепятствен изглед към космоса.

За разлика от ракетите или балоните с горещ въздух, корабът Iwaya Giken ще се издига с помощта на хелий, който може да бъде използван многократно.

За това пътуване не е необходимо пътниците да са милиардери, да преминават през интензивно обучение или да имат езиковите умения, необходими за полет с друг космически кораб.

Компанията работи над балона повече от десетилетие, като това е „безопасен, икономичен и щадящ за хората“ да пътуват в космоса, посочват от стартъпа.

Японската туристическа агенция JTB Corp. Си сътрудничи с компанията в предлагането на първото туристическо пътуване, което е планирано по-късно тази година.

Въпреки че първоначално полетите ще струват около 180 000 долара, Кейсуке Ивая възнамерява да намали цената им до десетки хиляди долара, като част от своя план за „демократизиране на космоса“.

Кандидатстването за пътуване с балона вече е отворено и ще продължат до края на август.

Първите петима избрани ще бъдат обявени през октомври, а полетите ще стартират с интервал от приблизително една седмица, в зависимост от времето.

Iwaya Giken не е единствената компания, която планира да предложи пътуване до космоса с помощта на балон в близко бъдеще.

През декември базираната в Мадрид компания Halo Space завърши първия успешен тестово полет на своя балон с хелий, при който той се издигна на 37 км в стратосферата.

Компанията планира да предлага своите търговски полети с „нулеви емисии“ на борда на стилна кръгла капсула, прикрепена към балон, от 2029 г., като се планират по 400 пътувания всяка година за общо  3000 пътници.

Но билетът ще бъде дори по-скъп от този, предлаган от Iwaya Giken - $200 000.

Друга испанска компания - Zero 2 Infinity, планира да издигне цивилни на около 40 км над повърхността на Земята с помощта на балон с хелий.

Базираната в Барселона компания работи върху идеята от основаването си през 2009 г. и планира да стартира първите си пилотирани тестови полети по-късно тази година.

В момента се приемат резервации за полети, които трябва да започнат през 2024 г., като билетите струват $50 000.

САЩ също имат претенденти в сферата, като компанията от Флорида Space Perspective, която продава полети на своите луксозни капсули Space Neptune за $125 000.

Те ще приемат до осем гости, носейки се на около 31 км над повърхността на нашата планета с помощта на балони с размерите на футболен стадион, изпълнени с водород.

Space Perspective планира да стартира полети през 2024 г., които ще включват изстрелване от кораби, превърнати в „плаващи космодруми“.

World View Enterprises е конкурент от Тусон, Аризона, който разработва собствен балон с хелий, за да отведе пътниците до ръба на атмосферата.

Компанията е създадена от настоящия главен изпълнителен директор на Space Perspective Джейн Пойнтър, която напуска година, след като един от водородните балони избухва през декември 2017 г.

Корабът на World View Enterprise ще води пътници до приблизително същата надморска височина, като Space Neptune, но само за $50 000.

Компанията планира да предложи петдневно пътуване, което ще осигури гледка към Седемте чудеса на света от стратосферата.