Французойката Жана Калмент доживява до 122-годишна възраст, с което е вписана в Книгата на рекордните на Гинес като най-възрастната жена в историята.

Преди да почине Калмент се среща с Жеан-Мари Робин, която проучва връзката между здравето и дълголетието.

По думите й, има няколко причини, поради които тя е доживяла до тази възраст. Ето и трите основни:

Богата е

Калмент има щастието да израсне в буржоазна фамилия в Южна Франция, където живее в хубав квартал, казва Робин пред CNBC. Това й позволява да ходи на училище до 16-годишна възраст, което по онова време е рядко срещано за жена, допълва тя и напомня, че Калмент е родена през 1875 г.

Тя също така посещава частни уроци по готварство, танци и рисуване. Жени се на 20-годишна възраст за далечен братовчед, който е много състоятелен.

Това й позволява никога през живота си да не работи. По този начин тя не е стресирана, а и винаги има кой да й помага у дома с почистването, готвенето и покупките, разказва Робин.

Не пуши до 112-ата си годишнина

Пушенето по онова време е забранено и почти невъзможно за жените. След като се омъжва, съпругът на Калмент й предлага да запали цигара. Въпреки че е изключително щастлива, че може да направи нещо забранено, на нея не й допада да пуши. 

Ето защо тя не докосва цигара до 112-ата си годишнина, когато отново пропушва. Отказва ги пет години по-късно.

Има чудесен социален живот

Французойката играе тенис, плува, кара колело и свири на пиано. Това, което най-много я зарежда, обаче е социалният й живот. Обожава да пътува, да посещава нови дестинации и да се среща с интересни хора. Често организира приеми у дома си.

Заедно със съпруга си често ходят до Париж, където наблюдават строителството на Айфеловата кула.

Активният й начин на живот, липсата на стрес и добрата храна позволяват на жената да се справя съвсем сама до 110-а си годишнина.