През 1998 г. консултантът Стефано Коли-Ланци преценява, че нововъведените регулации на италианския пазар са възможност да навлезе в света на човешките ресурси, като стартира първата италианска компания за наемане на персонал.

25 години по-късно той е начело на една от водещите консултантски компании за глобални HR услуги в света – Gi Group, с повече от 8000 служители (+1500 повече от 2022 г.) и присъствие в 34 страни по света.

Стабилният растеж на Gi Group, дори през най-бурните периоди от този четвърт век, като пандемията и руско-украинския конфликт, води до увеличение на оборота на компанията от 1.581 милиона евро през 2015 г. до над 3.6 милиарда евро през 2022 г.

В България печалбата на компанията за четири години скача с 1400%, започвайки от загуба от 25 хиляди евро през 2018 г. до печалба от 600 хиляди през 2022 г.

През изминалите 25 години стратегическият подход за растеж на бизнеса постоянно развива услугите на компанията и води до придобиването на нови бизнеси, което превръща Gi Group в глобална екосистема за HR услуги.

През есента на 2022 г. Gi Group обявява своето 50-то придобиване – на консултантската компания за HR технологии The Bridge, фокусирана върху изграждането и увеличаването на дигиталните възможности за мултинационални предприятия.

Днес международните приходи допринасят за около 53% (47% в Италия) от общите приходи на групата.

„Тази годишнина със сигурност е подходящ момент да отпразнуваме постигнатото досега, така че първо бих искал да се обърна към всички хора, които са допринесли и продължават да допринасят всеки ден за този проект, който влияе върху положителната еволюция на обществото чрез работа", казва главният изпълнителен директор на Gi Group Holding Стефано Коли-Ланци.

"В такъв момент от развитието си е важно да положим и основите за бъдещето. През следващите години групата възнамерява да продължи по настоящата си траектория, като увеличи приходите от нашия международен бизнес от 50% на 70%. Планираме инвестиция от 100 милиона евро в придобивания за следващите 2 години. Имаме много ясна цел на хоризонта: 6 милиарда евро до 2024 г.", допълва той.

Стефано Коли-Ланци подчертава кои, според него, са трите основни двигатели за привличането на младите хора на работа, което остава основното предизвикателство за настоящия пазар на труда, а именно:

  • да се работи с тях в практичен план, а не да се акцентира върху теорията;
  • да им се даде възможност за положително въздействие върху обществото;
  • да се осигури баланс между работа и личен живот.

Той намира за най-тревожен фактът, че в Европа се води война, но въпреки това е настроен положително за предстоящото икономическо възстановяване.

Това, което го тревожи на пазара на труда, е трудното съвместяване на уменията, което засяга всички страни, в които групата работи. Наред с обучението и преквалификацията, международната мобилност ще бъде ключът към преодоляването на недостига на кандидати, смята Коли-Ланци.