Ида Тин иска да учи изкуство в колежа, когато случайно попада на бизнес курс, превърнал я в пионер в индустрия, която анализаторите очакват в бъдеще да се оценява на над 1 трлн. долара.

“Буквално се изгубих по коридорите и попаднах в кабинет, където се провеждаше някакъв курс по бизнес,” казва Тин, обяснявайки първите си стъпки в света на бизнеса.

Тя изкарва курса, а след това комбинира артистичните си умения и своя предприемачески дух, за да основе компания за бижута, последвана от компания за туристически обиколки с мотоциклети.

През 2012 г. пък съосновава Clue - приложение, свързано с менструалното здраве, което в момента има 11 милиона активни потребители месечно.

Clue е едно от първите приложения за следене на менструалния цикъл, като то позволява наблюдение и на страничните ефекти при този процес, като настроение, нива на енергия и хранителни навици.

С увеличаването на броя на потребителите на Clue Тин осъзнава, че няма много голяма общност около здравните услуги и продукти за жени, въпреки че все повече от тях се появяват на пазара.

“Те се чувстваха като сродни души и аз се опитвах да разбера как говорим за нас и нашите продукти. Затова наистина исках нещо, което може да обедини всичко под един чадър,” казва Тин пред CNBC.

Така през 2016 г. се ражда терминът “фемтех” - или компании, които развиват дейност в областта на женското здраве.

Днес той покрива всички видове технологии и иновации, свързани със здравни въпроси, които засягат женското здраве - от приложения за следене на менструалния цикъл до сърдечно-съдови медицински изделия и терапии за психично здраве.

Появата на името фемтех не само помага на хората, които работят в сектора, да се откриват, но и дава увереност на инвеститорите за това къде влагат парите си, казва Тин.

“Малко по-лесно е да кажете, че сте инвестирали във фемтех, отколкото в компания, която помага на жените да не се напикават. Това до известна степен скъси и разстоянието до мъжете, което беше важно и все още е важно, защото много от инвеститорите са мъже.”

Фемтех индустрията ще струва 1.186 трлн. долара до 2027 г., според прогнози на неправителствената организация FemTech Focus.

Тази оценка засяга пазара на продукти и услуги, които са насочени към 97 здравни състояния, които “единствено, непропорционално или по различен начин засягат момичета и жени.”

Това покрива 23 подраздела на женското здраве, в това число менопаузата, костното здраве, абортите, мозъчното здраве, сърдечно-съдовото и репродуктивното здраве.

Фемтех сферата все още получава „трохи“ като финансиране

Фемтех сферата не страда от липса на креативност и иновации - от облекло, което използва топлина и вибрации, за да облекчава болката по време на менструалния цикъл до технологии, които помагат за възстановяване от рака на гърдата, но много от компаниите не получават капиталите, от които имат нужда, за да развият напълно дейността си, казва Тин.

“Все още получаваме трохи, в сравнение със сумите, които се инвестират в неща, като електронни скутери и споделени пътувания, например. Те просто разполагат с толкова много пари, за да изградят много впечатляващи компании. Все още не съм виждала подобно финансиране в нашата сфера,” казва Тин.

“Трябва да се доказваме изключително усилено. Набрали сме доста средства и се справяме сравнително добре. Но смятам, че през цялото време сме недостатъчно финансирани.”

Над 80% от стартъпите във фемтех сферата са основани от жени, според данни на Ultra Violet Futures, а основаните от компании жени е документирано, че получават по-малко финансиране.

През 2022 г. компаниите, основани от жени, са получили едва 2% от общия капитал, инвестиран в стартъпи, подкрепени от рисков капитал в САЩ, сочат данни на PitchBook от февруари.

Пропуски в пазара

На пазара има големи празнини, когато става въпрос за технологии, проектирани около женското здраве, смята Тин.

“Една такава празнина е менопаузата, а контрацептивите са друга. Чуствам, че сме готови за скок в дълбините на технологиите,” казва тя.

“Все още се чудя защо не съм запозната със структурата на нервната система в моите области на удоволствие. Знам, че това е технологично възможно, но защо това не е потребителски продукт?

Защо нямам наистина добра представа за хормалните промени в течение на моя живот? Все още не разполагам с прогнозни анализи кога ще навляза в менопаузата?

Това са все проблеми, за чието разрешаване можем да използваме по-усъвършенствани технологии. Бих искала да видя това, но засега все още не го виждам,” допълва Тин.

В сферата на женското здраве определено се провеждат изследвания. Университетът на Колорадо, например, изследва как кръвните тестове могат да предскажат кога една жена ще достигне началото на менопаузата две години преди това да се случи, но технологията, готова за масово ползване, е все още далеч.

За разработването на продукти в тази област има и силен бизнес аргумент. Например, глобалните загуби на производителност могат да надхвърлят 150 млрд. долара годишно заради това, че жените, които не получават подкрепа, напускат работната сила в пика на своята кариера, или когато много жени забременяват, или преминават през перименопауза и менопауза, според Ultra Violet Futures.

След Clue

Тин се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Clue през 2021 г., малко след като приложението на компанията за контрол на раждаемостта е одобрено от регулаторните органи в САЩ като медицинско устройство.

Одри Цанг и Кари Уолтър поемат съвместно поста главен изпълнителен директор на Clue, докато Тин продължава да е ангажирана с компанията като председател и пише книга за своя опит в света на фемтех.