Тези, които следят случващото се около фалита на Silicon Valley Bank (SVB), се опитват да анализират всичко, който доведе до втория най-голям банков фалит в историята на САЩ.

Мнозина обвиняват за това агресивното повишение на лихвите от страна на Федералния резерв, а други смятат, че банката не е управлявала риска както трябва. Анонимни служители на банката пък твърдят, че компанията е нямало да има проблеми, ако не беше изплашила вложителите, обявявайки публично своите проблеми.

Някои служители също така посочват, че фирмената култура и гъвкавост в SVB имат принос за фалита на компанията. Financial Times информира, че ръководители на SVB са посочили в доклад от миналия месец, че служители “може да изпитат негативни ефекти от продължителната работа от дома.”

Удобно извинение

В доклада на SVB се отбелязва, че служители може да изпитат затруднения с баланса между работата и личния живот докато работят дистанционно, което пък може да доведе до “намалена продуктивност и/или значителни нарушение на нашата бизнес дейност.” От банката също така посочват проблеми със свързаността и заплахи за киберсигурността като други рискове, свързани с дистанционната работа.

Някои експерти обаче казват, че да се посочват проблеми с продуктивността заради дистанционната работа като причина за фалита на SVB е “удобно извинение, което пренебрегва по-сериозно организационни проблеми и не обръща внимание на основите причини за проблем,” казва Дан Шуобъл, управляващ партньор на компанията в сферата на човешките ресурси Workplace Intelligence.

“Дистанционната работа сама по себе си не е причината за проблеми с представянето на работното място,” казва той пред CNBC. По-скоро, “това, което вероятно е допринесло за фалита на SVB, е липсата на ефективно управление, комуникация и управленски практики.”

Експерти казват, че евентуален спад в представянето на служителите, е свързан повече с ръководството на компанията, отколкото с дистанционната работа. Работата от дома може да променя технологията на това как се върши работата, но “лидерът, който се ползва с високо доверие, може да комуникира страхотно и дистанционно със служителите,” казва Майкъл Буш, главен изпълнителен директор на компанията Great Place to Work, която изготвя оценки за корпоративната култура.

Повече от 8 500-те служители на SVB в САЩ в това число и високопоставени ръководители, са работили дистанционно, информира FT, за разлика от финансови гиганти, като Goldman Sachs и JP Morgan, които наблегнаха на връщането на служители в офиса по време на пандемията. Федералната корпорация за гарантирането на депозитите (FDIC), която пое контрола над SVB, е информирала служителите да продължат да работят дистанционно, с изключение на основните служители и служителите в клонове, информира Reuters.

Дистанционната работа не е единственото нещо, което пречи на продуктивността

Няма много данни в подкрепа на това, че дистанционната работа е навредила на продуктивността по време на пандемията, тъй като бизнес представянето скача до небето през 2020, 2021 и по-голяма част от 2022 г., според данни на Great Place to Work от 30 000 компании по света, 10 милиона ръководители и близо 40 милиона служители.

Все по-волатилната икономика с нарастваща инфлация, лихвени нива, натиск върху печалбите и опасенията на служителите по отношение на сигурността на работата им, оказва сериозно въздействие върху ангажираността и представянето, посочва Буш.

“Компаниите се справяха много добре по време на пандемията и започнаха „да се препъват“ в последните 7-8 месеца с увеличаването на финансовия натиск, но дистанционната работа няма нищо общо с това,” казва Буш, допълвайки че други финансови институции, като Bank of America и American Express продължават да са рентабилни въпреки дистанционната работа.

Буш казва, че няма да е изненадващо, ако още бизнес лидери посочат дистанционната работа като риск за продуктивността, но това опростява прекалено много начина, по който компаниите би трябвало да мислят за бъдещето на своята политика, свързана с хибридния и дистанционен начин на работа.

Фалитът на SVB може да първият в новата ера на дистанционна работа, но трябва да се отбележи, че много други големи компании са фалирали, въпреки че повечето им служители са работили присъствено.