Главният изпълнителен директор на фалиралата наскоро Silicon Valley Bank Грег Бекър е продал акции на управляваната от него финансова институцуя на стойност близо 30 млн. долара през последните две години.

Бекър е продал акции за 3.6 млн. долара на 27 февруари - дни преди банката да обяви голямата загуба, която предизвика срива в цената на акциите и фалита ѝ.

Това е последната от продължилите две години продажби от страна на Бекър, които са на обща стойност 29.5 млн. долара, показват данни на Smart Insider. В този период банкерът е продал ценни книжа на цени от 287 до 598 за акция.

Бекър също така купувал опции при по-ниски цени на изпълнение, като част от многото продажби и запазвал дела си.

Други ръководители в SVB, в това число маркетинговият директор Мишел Дрейпър, главният финансов директор Даниел Бек и главният оперативен директор Филип Кокс, също са продали акции за милиони долари от 2021 г. насам.

Общо високопоставени ръководители и директори в SVB са пласирали акции на банката на стойност 84 млн. долара през последните две години, според Smart Insider.

Продажбите предизвикаха критики спрямо ръкодоството на SVB, както и към по-общата тенденция за продажба на акции от страна на инсайдъри преди големи понижения в цените.

Конгресменът Ро Хана от Калифорния, където е базирана банката, заяви, че Бекър трябва да върне парите на вложителите.

Продажбите на акции от страна на Бекър са част от предварително изготвена програма, известна като 10b5-1, която е подадена на 26 януари в щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Т. нар. план 10b5-1 позволява на инсайдъри да насрочват предварително периодичната продажба на акции с цел намаляването на опасенията относно търговията с вътрешна информация.

Въпреки това председателят на SEC Гари Генслър заяви, че плановете са пълни със злоупотреби, като инсайдъри са продавали веднага след подаването им, създавайки препокриващи се или различни планове или насрочвайки еднократни продажби.

От SEC създадоха нови правила, които влязоха в сила от 27 февруари, важащи за планове, подадени след 1 април. Правилата имат за цел да осигурят по-голяма прозрачност и срокове за планираните продажби.

В тях има и 90-дневен “период за охлаждане” между датата на подаване на плановете и продажбата на акции. Съгласно новите правила, продажбите на Бекър, които са осъществени само месец след подаването на плана, нямаше да бъдат позволени.

Бекър и други ръководители в банката бяха разкритикувани и за това, че са получили годишните си бонуси в петък - няколко часа преди регулаторните органи да затворят банката. В неделя правителството сключи сделка за гарантиране на депозитите на вложителите в SVB и Signature Bank.