Най-малко две трети от помещенията за настаняване на работници в близост до стадион Ахмад бин Али в Катар в момента са празни. Останалите работници могат да стигнат пеша от централния блок до столовата, където има храни и напитки.

Другите две постройки стоят празни от края на Световното първенство по футбол. Част от разстоянието между тях е запълнено с матраци и рамки на легла. Вероятно в някакъв момент ще дойде някой, който да разчисти всичко това.

Местен служител твърди, че са останали около 100 работници. Те имат договори с двете компании, които построяват стадиона и макар първенството отдавна да отмина, там все още има работа за вършене, пише The Guardian.

Предстои да се види точно колко. Тези работници изглежда се занимават с рутинни работи по поддръжката, но според официалния план на Катар за обекта след турнира, капацитетът на стадион Ахмад бин Али трябва да бъде намален от настоящите 45 000 места до 20 000.

Премахнатите седалки от най-горната част ще бъдат дарени на други обекти. Новият, по-компактен стадион ще приема мачове на местния клуб Ал Раян.

Въпросът е кога точно ще се случи това. Обещанията на Катар за бъдещето на стадионите изглеждат напълно логични, тъй като малката страна няма нужда от осем стадиона с капацитет между 40 000 и 89 000 места.

Капацитетът на пет от тях ще бъде намален, а предназначението на стадион Лусаил, на който се изигра финалът, се очаква да бъде изцяло сменено.

Стадион 974, за чието изграждане частично бяха използвани транспортни контейнери, беше определен като първото временно съоръжения в историята на световните първенства.

Той предстои да бъде преместен на друго място – Тунис, ако се вярва на това, което се говори в Доха, или може би друга страна, която има нужда.

Около три месеца след финала на Световното първенство обаче стадион 974 е почти непокътнат. Подобно на Ахмад бин Али, с неговото разглобяване също не се бърза.

На стадиона не се е играл футбол, откакто Бразилия победи Южна Корея на 5 декември. Малко по-далече извън града се намират Ал Януб и Ал Тумама, които бяха използвани за мачове от Азиатската шампионска лига.

Обещанието е, че капацитетът на двата стадиона ще бъде намален от 40 000 на 20 000 места. Този по-малък капацитет изглежда по-удачен, предвид факта, че на най-посетения мач от Азиатската шампионска лига е имало 16 320 души.

По стадионите Education City и Ал Байт също изглежда не се извършват сериозни структурни работи. Смята се, че горното ниво на Ал Байт ще бъде превърнато в хотел и мол, вследствие на което капацитетът от 68 000 места ще бъде намален.

Размерите на Education City трябва да бъдат намалени наполовина и той евентуално да се превърне в стадион за женския футолен отбор на Катар. 

Игрището на Лусаил, което се поддържа усърдно, може да бъде използвано още този уикенд, ако е необходимо, но засега няма насрочена дата за следващ мач.

Няма предположения дали плановете на Катар по отношение на стадионите са замразени или няма да бъдат изпълнение. Картината обаче е много по-различна, в сравнение с тази, описана в публикувания през 2021 г. от ФИФА доклад за вредните емисии около Световното първенство.

В него се посочва, че фазата след турнира се простира до 25 юни 2023 г., като в този период временните елементи от стадионите ще бъдат демонтирани. На този етап е ясно, че изоставането от тази цел е драстично.

Купата на Азия и Азиатските игри през 2030 г. са единствените големи събития в календара на Катар, въпреки че страната обмисля и кандидатура за Олимпийските игри през 2036 г., а Световното клубно първенство, което ще се провежда на всеки четири години от 2025 г., може също да бъде привлекателна цел.

Евентуалните забавяния също така пораждат въпроси във връзка с опазването на околната среда. Един рядко използван или прекалено голям стадион все още има необходимост от електричество и вода за ежедневната си поддръжка.

Катар проявява усърдие с опитите си да максимизира енергийната ефективност и употребата на рециклирани материали. Страната обеща въглеродно неутрално Световно първенство, но до каква степен степента допълнителните емисии, предизвикани от удължаването на сроковете, ще бъдат добавени в данните след турнира, е неясно.

Въздействието върху част от инфраструктурата около стадионите също изглежда сериозно. По булевард Лусаил, който е на практика празен в дните, когато няма мач, има 30-ина заведения за храни и напитки, както и супермаркет Sainsbury’s, в който служителите обикновено са повече от клиентите.

Строителството на нов футуристичен град продължава с бързи темпове, но е трудно да се види как всичките тези нови сгради ще бъдат населени скоро, пише The Guardian.