Популярната услуга за електронна поща на Google – Gmail, е пусната за безплатно ползване на 1 април 2004 г.

И не, това не е първоаприлска шега, а самата истина. Ако не ни вярвате, можете сами да го потърсите в Google.

Тази година Gmail прави 19 години вярна служба. От самото си създаване електронната поща завладява по-голямата част от световната имейл мрежа и монополизира индустрията.

Пол Бучейт е водещият разработчик, стоящ зад Gmail. Той е и 23-ият служител в Google (днес Alphabet).

Когато Бучейт започва да работи върху Gmail, мнозина твърдят, че идеята ще се провали, защото електронната поща няма нищо общо с бизнеса с търсене, а Hotmail на Microsoft вече е утвърден играч на пазара.

Но с подкрепата на Лари Пейдж и Сергей Брин (основателите на Google), проектът стартира. В крайна сметка, той се превръща в една от най-използваните имейл услуги в света.

Вижте осем интересни факта за електронната поща Gmail навръх рождения й ден:

Първоначално Gmail носи кодовото име Caribou. Пощата е използвана за първи път през 2004 г. от служители на Google, като фазата на тестване продължава до 7 юли 2009 г., когато става достъпна за всички потребители.

Gmail е резултат от концепцията на Google за „20 процента време“, при която служителите са помолени да се включат в проекти за изграждане на по-добра и по-приятелска комуникативна платформа.

Ранната версия на Gmail предлага само 1 GB безплатно пространство за съхранение в облака. На първата си годишнина Google удвоява хранилището до 2 GB.

Точките нямат значение в адресите в Gmail. Независимо дали изписвате abc.xyz@gmail.com или abcxyz@gmail.com, писмото ще достигне до едно и също лице.

До вечерта преди старта си Gmail няма лого. Дизайнерът на лога в Google прекарва деня преди пускането й в търсене на идеи.

Вашият Gmail има два адреса – Gmail и Google Mail. например vivekanand@gmail.com и vivekanand@googlemail.com са едни и същи имейл адреси.

Можете да четете, отговаряте и търсите съобщенията си в Gmail, дори когато не сте свързани с интернет, като посетите mail.google.com.

Gmail е първото мобилно приложение в Google Play, което достига 1 милиард инсталации на устройства с Android.