Спиро Маласпинас не искал да отдава под наем дома си по време на най-голямото спортно събитие в САЩ – Супербоул, което тази година се проведе в Аризона през февруари.

48-годишният експерт по киберсигурност първоначално бил против идеята да отдаде под наем къщата си с пет спални и площ от близо 600 кв. м в Парадайс Вали - заможно градче между Финикс и Скотсдейл, която купува за 7.3 млн. долара през 2022 г.

След това му се обадили от компанията за управление на имоти, която наел, за да се грижи за друг негов инвестиционен имот и му предложили сума, която го накарала да си събере багажа.

“Последното нещо, което съм, е имотен барон,” казва той пред WSJ. Tой обаче допълва, че “гордостта му не е толкова голяма, че да не се изнесе срещу 500 000 долара на седмица.”

Маласпинас, който казва, че наемът за онази седмица ще покрие ипотечните му вноски за две години, впоследствие научава, че неговият наемател е била попзвездата Риана.

Когато знаменитости, спортни звезди и титани от финансовата индустрия идват в града за почивка или в случая на Риана - за да изнесат концерт на полувремето на Супербоул, те често са готови да пръснат десетки хиляди долари или повече, за да отседнат в частен дом с повече пространство, сигурност и уединение дори от най-добрите петзвездни хотели.

Намирането на имоти, които отговарят на техните критерии, обикновено се пада на координатори по пътуванията им и асистенти, заедно с бизнес мениджъри и местни имотни агенти, които прибягват до мрежите си от клиенти с луксозни жилища.

Процесът е изключително тихо упражнение по напасване. “Трябва да знаете на кого да се обадите,” казва имотният агент Карл Гамбино от Compass. “Понякога знаете, че ваш клиент е отишъл във Франция за година и къщата му стои празна тук,” казва той.

Свободните домове, които се обявяват за продажба, могат да донесат печалба на всички участници. А понякога собствениците на имотите може да бъдат убедени да се преместят срещу подходящата цена или човек.

Преди лятната на почивка на бившия президент на САЩ Барак Обама и първата дама Мишел Обама на остров Мартас Винярд през 2013 г., например, имотният агент Том Уолъс от Wallace & Co. Sotheby’s International Realty казва, че получил обаждане в средата на есента от служител на Белия дом, който споделил конкретни критерии за имот под наем, в това число уединение и охрана.

Уолъс препоръчал имение в Чилмарк, Масачузетс, собственост на инвестиционния банкер Дейвид Шулте от Чикаго и неговата съпруга, въпреки че имотът не се предлагал под наем по онова време.

“ Едва след като настъпихме учтиво г-н Шулте по крака и го попитахме дали би размислил за определен гост, той бе достатъчно учтив, за да помогне това да се случи,” спомня си Уолъс. Той отказва да разкрие каква е платената цена, но казва, че наематели са платили по пазарна цена.

Семейство Шулте, които отдават имота си на семейство Обама на няколко пъти, продават имението за 15 млн. долара през 2018 г. 

В Ню Йорк бившият ръководител на финансова компания Джей Дуек казва, че къщата му в Бедфорд Корнърс била на пазара за известен период от време на цени между 6.895 и 9.975 млн. долара, когато от екипа на звездата Марая Кери се свързали с неговия имотен агент през юни 2020 г.

Те попитали дали Дуек би отдал къщата под наем на Кери за лятото. “Искаха да се нанесат на 1 юли,” казва Дуек, който допълва, че екипът на певицата дал индикации, че тя може би има интерес към закупуването ѝ.

Дуек се съгласил на месечен наем от 125 000 долара, а след това използвал сайта на Airbnb, за да намери за себе си имот под наем в Гринуич, Кънектикът срещу 6 000 долара на месец.

Дуек казва, че Кери пребивавала в къщата постоянно с приятеля си, децата и бавачка, докато камериерка и асистент идвали всеки ден. Мениджърът, отговарящ за концертите на Кери и звукозаписен инженер, също идвали периодично.

Дуек казва, че целият екип действал като една добре смазана машина. Единствените реални щети от преживяването са били нанесени на дървените подови настилки в дома, по които имало следи от високите токчета на певицата.

В крайна сметка, те трябвало да бъдат подменени срещу 90 000 долара, което било приспаднато от гаранционния депозит. “Тя не е от типа хора, на които можете да кажете: ‘Марая, свали си обувките,’” казва той.

Знаменитости, спортисти и бизнес титани наемат имоти поради различни причини, казва Тоумър Фридман от Compass. Търсенето на имоти под наем за лятото на места, като Хамптънс или Малибу, например, е особено голямо, като цените са между 100 000 и 1 млн. долара или повече.

Творци и представителите на шоубизнеса може да наемат имоти, докато правят ремонт, снимат филм или участват в някакво шоу. Други наемат луксозни имоти за звукозаписни проекти.

Освен имуществени щети, при имотите за краткосрочен наем има и други особености, в това число потайността около самоличността на клиента, казва Нийл Норман от Hawai’i Life.

“Обикновено не получавате обаждане директно от тези хора. Обажда се асистент или туристически агент и започва с ‘Имам VIP,’ ” казва той.

Също така обикновено времето е много ограничено. “Понякога е четвъртък, а те искат да наемат имота за уикенда,” казва Крис Кортацо от Compass.

Това оставя много малко време за действие, за да се провери сигурността, да се почисти и да се изнесат личните вещи. “Хората не искат да се нанесат и да видя четката за зъби на някого в банята, така че всичко трябва да бъде разчистено,” казва той.

Тези VIP-ове са известни с това, че носят със себе си предпочитаната от тях марка бутилирана вода и спално бельо, заедно с цветя, пречистватели на въздуха и ароматизатори, казва Норман, който разказва, че веднъж негов клиент транспортирал леглото си до Хавай за почивка.

Като цяло пазарът на ултралуксозни имоти под наем е по-силен отвсякога, казва Тал Александър от имотната агенция Official, която има агенти в Ню Йорк, Флорида и Калифорния.

През последните няколко месеца Александър е наел пет жилища за клиенти в Ню Йорк на цена от 50 000 долара на месец или повече. Заможни наематели са готови да плащат за обзаведени домове в първокласни сгради и локации.

Някои собственици на имоти искат да са сигурни, че жилищата им генерират доходност, ако са се преместили или са извън града. “Празният апартамент не им е от никаква полза,” казва Александър.

В Парадайс Вали г-н Маласпинас казва, че все още не се е върнал в къщата, в която отсяда Риана, защото не е сигурен какви са плановете му. След Супербоул е имал предложения за продажбата “за огромни суми”.

Поглеждайки назад, Маласпинас казва, че е можел да отдаде имота под наем за още повече пари, въпреки че тогава не е искал да насилва нещата. “Последното нещо, което искате, е да сте прекалено алчни и да пропуснете цялата възможност.”