Цените на имотите в Турция са скочили с впечатляващите 903% в периода 2010 – 2022 г., сочат данни на Visual Capitalist.

Отчитайки инфлацията обаче, ръстът е едва от 91%. Страната се нарежда на пето място в света по поскъпване на недвижимостите. Кои държави я изпреварват по този показател? 

Лидерството е за Исландия със 103%, следвана от Естония и Нова Зеландия с по 97 на сто, както и от Чили с ръст на цените от 95%.

В топ 10 попадат още Канада, Люксембург, Унгария, Хонконг и Израел, където се наблюдават повишения на цените между 80 и 90 на сто.

Къде сме ние?

Данните за периода от 2010 до 2022 г. сочат реално нарастване в цените у нас от 16%. Номиналното, или без отчитане на инфлацията, е от 58%.

На минус

В редица държави по света се отчита спад в цените на имотите през разглеждания период (след приспадане на инфлацията). Най-голямо е това понижение в Русия и Гърция, където недвижимостите са поевтинели респективно с 33 и 26%.

Подобни са движенията в цените и в Италия, и в Румъния, където имотите поевтиняват с 24 и 20 на сто, както и в Испания (15%).

Балон на пазара на имоти

Данните от 57 пазара по света сочат, че най-голям риск от потенциален балон на пазара има в Исландия, Нова Зеландия и Канада. 

В най-голяма степен именно там се наблюдава старт на поевтиняването на имотите.