Цената на петрола отчита лек спад в началото на седмичната търговия, на фона на опасенията за отслабване на глобалния растеж и понижение на търсенето на горива.

Фючърсите на сорта брент поевтиняха с 0.2% в сутрешната търговия - до малко под 85 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол регистрират спад от 0.1% до 80.59 долара за барел.

И двата договора отчетоха три поредни седмични повишения, достигайки най-високите си нива от ноември миналата година, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници обявиха изненадващи съкращения на добивите, които ще започнат през май.

Групата, известна като ОПЕК+, ще намали предимно доставките на суров петрол от производителите от Близкия изток, начело със Саудитска Арабия.

След съобщението най-големият износител на петрол в света повиши цените за клиентите си в Азия и Съединените щати. 

Инвеститорите наблюдават внимателно и напредъка на преговорите между Ирак и автономния регион Кюрдистан за рестартиране на износа на петрол. Ако те приключат успешно, предлагането на световния пазар ще се увеличи.

По-късно през седмицата се очакват данните за инфлацията в САЩ, които ще помогнат на инвеститорите да преценят краткосрочната траектория на лихвените проценти.

Въпреки очакванията, че Федералният резерв може да забави повишаването на лихвите поради неотдавнашната банкова криза, разходите по заемите все още могат да се покачат, ако инфлацията остане силна.

Рязкото повишаване на лихвените проценти в САЩ повиши курса на щатския долар, правейки деноминираните в долари стоки, като петрола, по-скъпи за купувачите в други валути.

Тази сутрин щатският долар се разменя за 1.0897 спрямо еврото, като остава без промяна спрямо петъчните си нива. 

Златото поевтиня с близо 1% в сутрешните часове - до ниво от 2007 долара за тройунция.