Повишаването на лихвените проценти засилва уязвимостта на банките и реакцията им представлява значителен риск за глобалния растеж, предупреждава Международният валутен фонд.

„Загрижени сме за това, което видяхме в банковия сектор, особено в САЩ, но може би и в други страни. То може да повлияе на растежа през 2023 г.“, коментира главният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуринша пред CNBC.

Повишенията на лихвите увеличиха разходите за финансиране на банките, докато в същото време кредиторите регистрират известни загуби и от други активи, като дългосрочните облигации.

"Банките са в по-несигурна ситуация. Те имат стабилни буфери, но със сигурност ще станат малко по-предпазливи и може да намалят донякъде кредитирането“, каза още Гуринша.

В един от сценариите на МВФ предвижда допълнително затягане на условията за финансиране на банките и намаляване на кредитирането, в резултат на което институцията намалява прогнозата си за глобалния растеж от 2.8% на 2.5% за 2023 г.

Гуринша обаче вижда и алтернативна перспектива, която би била по-неблагоприятна за световната икономика. 

"В този случай ще видим огромни капиталови потоци от останалия свят, които се опитват да се върнат към безопасността, насочвайки се към американските държавни облигации. Това би довело до поскъпване на долара, увеличаване на рисковите премии и загуба на доверие“, каза той.

При този сценарий МВФ предвижда растеж на световната икономика с около 1% за тази година. Но вероятността за това е сравнително ниска, като, според Гуринша, се оценява на около 15%.

Във вторник МВФ публикува последния си доклад за глобалния растеж, който е най-песимистичният за последните 30 години.

Финансовата стабилност беше в светлината на прожекторите през последните месеци на фона на колапса на няколко американски банки, продажбата на Credit Suisse в Европа и сътресенията на пазара на облигации в Обединеното кралство, които почти сринаха пенсионните фондове миналата есен.

Пиер-Оливие Гуринша коментира пред CNBC, че дебатът около повишаването на лихвите на централната банка се е изместил от противопоставянето на темите "растеж срещу инфлация" към "финансова стабилност срещу инфлация".

Той каза, че централните банки и финансовите регулатори са показали, че разполагат с инструментите за справяне с огнищата на нестабилност.

„Паричната политика трябва да остане фокусирана върху намаляването на инфлацията, това е нашата препоръка на този етап“, смята главният икономист на Международния валутен фонд.