Два скелета на прилепи на 52 милиона години, открити на дъното на древно езеро в Уайоминг, могат да разкажат нова глава от историята на планетата.

Това не само са най-старите вкаменелости на прилепи, откривани някога, но и принадлежат към нов вид, непознат за човека.

Тим Ритберген, еволюционен биолог в Центъра за биоразнообразие Naturalis в Лайден, Холандия, идентифицира неизвестния досега вид прилеп, когато започва да прави измервания и да събира данни от музейни образци.

„Това ново изследване е стъпка напред в разгадаването на еволюцията и биоразнообразието в ранните дни на прилепите на нашата планета,“ казва той.

Днес има повече от 1400 живи вида прилепи, открити по целия свят, с изключение на полярните региони. Но как тези същества са еволюирали, за да се превърнат в единствения бозайник, способен да лети, не е ясно.

Вкаменелостите на прилепите са разнородни, а двете, идентифицирани от Ритберген като нов вид, са изключително добре запазени и разкриващи пълните скелети на животните, включително зъбите им.

„Скелетите на прилепите са малки, леки и крехки, което е много неблагоприятно за процеса на фосилизация. Те просто не се съхраняват добре“, казва експертът.

Новооткритият изчезнал вид прилепи - Icaronycteris gunnelli, не се различава много от представителите на тези животни, които днес се срещат на земята. Зъбите му разкриват, че е живял на диета от насекоми. Той тежи само 25 грама.

„Ако сгъне крилата до тялото си, лесно ще се побере в ръката ви. Крилата му са сравнително къси и широки, предполагайки по-пърхащ стил на летене“, казва Ритберген.

Този конкретен прилеп е обитавал Земята, когато климатът й е бил топъл и влажен. Двата скелета, които Ритберген изучава, са оцелели през вековете, защото съществата са паднали в езеро, поставяйки ги извън обсега на хищници и в среда, по-благоприятна за вкаменяване.

Коритото на древното езеро е част от Green River Formation в Уайоминг и е съхранило редица вкаменелости на прилепи.

Едната от въпросните две е купена от Американския музей по естествена история от частен колекционер през 2017 г. Другата принадлежи на Кралския музей на Онтарио в Торонто и е намерена през 1994 г.