Испания възнамерява да помогне на милиони млади граждани на страната, които все още живеят с родителите си, да наемат свои жилища, като им предложи имоти, изоставени при срива на имотния пазар преди десетилетие.

Повишаващите се разходи за наеми се очаква да се превърнат в ключова предизборна тема преди предстоящите на 28 май местни избори и парламентарни избори по-късно през годината в страната.

Едва 16% от младите хора в Испания живеят самостоятелно, докато средното ниво за Европа е 32%, според данни на Observatory of Emancipation.

Тази седмица правителството одобри планове да предостави до 50 000 иззети от кредитополучатели жилища, които са собственост на т. нар. лоша банка Sareb за отдаване под наем на достъпни цени.

Правителството също така е постигнало споразумение със съюзниците в парламента през миналата седмица за прокарването на проектозакон, с който ще се въведе таван за ръста на наемите от 3% годишно в райони, в които те се повишават значително.

"Млади и вече не толкова млади хора не могат да плащат наемите на жилищата, в които живеят," заяви министърът по жилищните въпроси Ракел Санчес относно плана за използването на токсични активи, притежание на Sareb. "Смятаме, че това е мярка, която ще работи и тя не е единствената, която слагаме на масата."

Високите наеми са проблем най-вече на Балеарските и Канарските острови и по средиземноморското крайбрежие, където имотите за краткосрочни наеми за туристи и чуждестранни купувачи ограничават предлагането.

В Малага наемите са нараснали с 20.4%, а наличността на жилищата пада с 27% на годишна база през първото тримесечие, сочат данни на уебсайта Idealista.com.

Според Антонио Гараменди, президент на Асоциацията на испанските работодатели (CEOE), "популистките и интервенционистки" мерки в жилищния проектозакон няма да разрешат въпроса с цените на наемите, а вместо това ще "предизвикат точно обратния на търсения ефект."

Sareb беше създадена през 2012 г., за да поеме контрола върху имоти и други токсични активи на стойност над 50 млрд. евро от бившите спестовни банки, които фалираха след спукването на имотния балон.

Въпреки че от правителството обявиха, че ще бъдат предоставени до 50 000 жилища, всъщност, едва 9 000 са почти готови за наематели. Освен това правителството е набелязало 112 парцела земя, на които може да бъдат построени 10 000 нови жилища, а още 5 000 да бъдат добавени в бъдеще.

Други 14 000 жилища, които в момента не се обитават, може също да бъдат включени в социалната програма за наеми, според Sareb.